Hver femte arrestasjon i Kina skjer i et område med 1,5 prosent av landets befolkning
Undertrykkelsen av minoritetsgrupper i det vestlige Kina er «noe av det mest grusomme som skjer i verden i dag», advarer amerikansk senator.
Flere hundre tusen mennesker, kanskje så mange som en million, er stuet vekk uten lov og dom i et stadig økende antall «omskoleringsleirer» Xinjiang-regionen i det nordvestlige Kina. De som ikke er internert, føler i stadig større grad at også de lever i et fengsel.
Uigurer og andre minoritetsgrupper i Xinjiang er de siste årene blitt ofre for en massiv undertrykkelseskampanje der de strippes for både identitet og frihet, ifølge eksiluigurer, Kina-eksperter og en rekke internasjonale menneskerettighetsorganisasjoner.
– Myndighetene kommer stadig på husbesøk for å se hvem som oppholder seg der. De sjekker ID-kortene på gaten og ved inngangene til større butikker. Mobiltelefoner blir jevnlig skannet for ulovlig materiale og innhold, sier Zumret Tursun til Aftenposten.
- Les også: Kina bygger omskoleringsleirer med piggtråd og vakttårn. Omir Bekali sier han måtte refse seg selv i åtte måneder bak murene.
– Må spille revolusjonære partisanger i brylluper
Hun er bosatt i Norge og velger å bruke et pseudonym fordi hun frykter for sikkerheten til familiemedlemmer som fortsatt er i Kina. Som eksiluigur er hun fortsatt i kontakt med folk i hjemlandet. De forteller om konstant overvåking og en evig frykt for å bli kastet i interneringsleirer.
– Er familien allerede kommet i myndighetenes søkelys, er sjansen større for å bli arrestert. Har du en slektning i utlandet, er du også utsatt. Moskeene er i praksis stengt. Tradisjonelle klær er forbudt, kvinner får ikke lenger gå med skaut, menn får ikke ha skjegg eller bart. Selv i brylluper er det ikke lenger lov å spille vanlig uigurisk musikk. I stedet blir folk oppfordret til å spille revolusjonære sanger som lovpriser kommunistpartiet og partileder Xi Jinping, sier Tursun.
"It is every citizen's legal duty to keep the secrets of the Party and the state" (=Don't tell anyone about the pol… https://t.co/4H7jf0nGhwXinjiang er blitt stadig vanskeligere å besøke som utenlandsk observatør, og påstandene om overvåking og menneskerettighetsbrudd er derfor vanskelig å dokumentere. Men Tursuns beskrivelser samsvarer med svært mange andre som smugles ut av regionen.
Den tyske forskeren og Kina-kjenneren Adrian Zenz har også, ved å grave seg ned i offentlige dokumenter, klart å dokumentere at det er bygget minst 40 omskoleringsleirer i Xinjiang de siste årene.
- Aftenposten besøkte Xinjiang i 2014: Militante muslimer vil løsrive Kinas største region
Antallet arrestasjoner opp 731 prosent
Offisielle tall bekrefter også at myndighetene slår kraftig ned på lokalbefolkningen i den store, men sparsommelig befolkede, regionen. I 2017 steg antallet arrestasjoner med hele 731 prosent til 228.000, ifølge offentlige tall organisasjonen Chinese Human Rights Defenders har hentet inn.
Hver femte person som ble arrestert i Kina i fjor, ble arrestert i Xinjiang – en region som er hjem til kun 1,5 prosent av Kinas befolkning, inkludert brorparten av landets 12 millioner uigurer.
– Med tanke på at 99,9 prosent av alle tiltaler ender i en domfellelse, betyr det at neste alle som arresteres også vil bli dømt, påpeker organisasjonen i en pressemelding.
Kinesiske myndigheter har ikke kommentert tallene, men en artikkel i partiavisen Global Times beskrev nylig hvordan en rekke «ekstremister» i regionen har mottatt undervisning for å «omforme tankene deres».
De 228.000 som ble arrestert i fjor kommer i tillegg til alle som er plassert i omskoleringsleirene.
Marco Rubio: – Dette er sykt
– Dette er sinnssyke ting, ting vi har lest om som skjedde for flere hundre år siden eller i regimer du bare finner i science fiction-bøker. Det som skjer i Xinjiang er noe av det mest grusomme som skjer i verden i dag, sa den republikanske senatoren Marco Rubio da han ledet en høring om situasjonen i den amerikanske Kongressen på torsdag.
Han la til at han reagerer kraftig på at behandlingen av uigurene har fått så liten oppmerksomhet i medier og at reaksjonene fra myndigheter og bedrifter i andre land er uteblitt.
– Dette er uhyrlig. Og det er dobbeltmoralsk. Internasjonale organisasjoner bare står der og sier ingenting – hvorfor? Fordi Kina kom til landet deres og bygget en vei eller en bro eller kanskje bestakk noen med en milliard dollar for å være stille og se en annen vei. Dette er bare sykt, utbrøt en opprørt Rubio.
Både USAs visepresident Mike Pence og utenriksminister Mike Pompeo har de siste dagene kritisert Kina for behandlingen av uigurene i Xinjiang.
Vil innføre sanksjoner mot Xi Jinping
Flere fremtredende Kina-akademikere benytter seg nå av uttrykket «etnisk rensing» for å beskrive behandlingen av uigurer i Kina. På spørsmål om norske myndigheter er enig i denne beskrivelsen og om UDs generelle reaksjon på behandlingen av uigurer og andre minoritetsgrupper i Xinjiang, svarer kommunikasjonsdirektør Frode O. Andersen slik:
– Rapportene om situasjonen i Xinjiang er bekymringsfulle. Dette gjelder særlig meldingene om at personer blir pågrepet og holdt uten lov og dom. Vi vil fortsette å følge situasjonen i regionen tett fremover.
Flere Kina-eksperter foreslår mer konkrete tiltak. Jerome Cohen, en av de mest anerkjente amerikanske Kina-akademikere, mener situasjonen er så prekær at USA bør innføre sanksjoner mot Xi Jinping og andre kinesiske ledere for menneskerettighetsbrudd.
– Vi har trolig ikke sett så mange mennesker bli anholdt utenfor rettssystemet siden den store politiske kampanjen i 1957–59, da omskoleringsleirer først ble innført i Kina, skriver Cohen på bloggen sin.
Han foreslår at USA benytter seg av den såkalte Magnitskij-loven for å straffe Xi Jinping og andre kinesiske ledere.