Forsvaret setter foten ned for kongelig helikopterinspeksjon

Prins William, som også er utdannet helikopterpilot, skulle inspisere det nye redningshelikopteret. Men Forsvaret synes ikke Akershus festning egner seg til det.

Tirsdag kom hertuginne Kate og prins William til Stockholm og fikk prøvd seg på bandy. Torsdag kommer de til Norge.

Før helgen ble det annonsert at den britiske kronprinsen skulle få ta en titt på de nye redningshelikoptrene som Norge har kjøpt inn.

Det britisk-italienske helikopteret av typen AW101 skulle flys fra Sola til Akershus festning der kronprins Haakon, prins William og kronprinsesse Mette-Marit skulle bli møtt av justis- og beredskapsminister Sylvi Listhaug.

Det skal ha vært et ønske fra prinsen å se på de britiskproduserte helikoptrene. Justis- og beredskapsdepartementet har bestilt 16 av dem, og de skal gradvis erstatte Sea King-helikoptrene.

Men den kongelige inspeksjonen på Akershus festning henger i en tynn tråd.

– Dette punktet på programmet utgår helt, bekrefter seniorrådgiver Henrik Width overfor Aftenbladet.

Vil ikke lande på festningen

Luftforsvaret ønsker nemlig ikke å lande på Akershus festning med de helt nye helikoptrene.

– Ut fra en helhetsvurdering vil ikke Luftforsvaret fly maskinen til Akershus festning så tidlig etter mottak, sier pressekontakt Lars Glemble i Forsvarsdepartementet.

Så vidt Aftenposten kjenner til, er årsaken at helikopteret er helt nytt og at Luftforsvaret fortsatt jobber med å klargjøre rutiner for det. I tillegg skal landingsstedet på Akershus festning være i dårlig stand og de mangler erfaring med å lande under slike forhold.

Veltet

Hittil er det levert to helikoptre av denne typen til Norge. Det første veltet da det kom til Sola i november, en uke etter at det ble levert. Det andre skulle ha blitt levert før jul, men kom først i forrige uke fordi Havarikommisjonen undersøker hva som var årsaken til at det første veltet kort tid etter at det kom, ifølge NTB.

Kate og William fikk prøve seg på bandybanen i et vinterkaldt Stockholm.

Spilte bandy i Stockholm

Det britiske hertugparet startet Skandinavia-reisen sin med bandykøller i Stockholm, og gravide Kate klinte til med straffemål.

Klokelig iført vinterjakker og toppluer ankom hertugparet Vasaparken i Stockholm for en presentasjon av bandy som sport, og kort tid etter delte de ny kunnskap på Twitter.

– Tilbake i 1813 oppsto bandy i Cambridgeshire og har nå blitt en av de mest populære vintersportene i Skandinavia, Øst-Europa og USA, skriver de.

Paret fikk prøve seg på isen, og hertuginne Kate viste fram gamle kunster. Som tidligere landhockeyspiller var det tilsynelatende enkelt å ta noen bandystraffer for henne.

– Takk alle sammen for at dere gjorde hertugen og hertuginnens første programpost i Stockholm så minneverdig, skriver Kensington Palace på Twitter.

Den svenske kongefamilien inviterte prins William og hertuginne Kate til lunsj på Drottningholm slott. Her er paret fotografert sammen med kong Carl Gustav, dronning Silvia, prins Daniel og prinsesse Victoria.

Skam-besøk og grilling av pølser i Norge

Torsdag ankommer hertugparet Oslo.

De blir møtt på Gardermoen av det norske kronprinsparet.

Deretter får de omvisning i Ingrid Alexandras skulpturpark av dronning Sonja og prinsesse Ingrid Alexandra.

De skal møte entreprenører og gründere på kontorfellesskapet Mesh etter en lunsj på Slottet.

Fredag skal de til Hartvig Nissens videregående skole for å møte elever ved skolen og skuespillere fra TV-serien Skam.

Paret avslutter besøket i Holmenkollen. De skal både opp i Holmenkollbakken og deretter møte barn i en friluftsbarnehage som er på skiskole og griller pølser på bål.