Verden

Hetebølge, tørke og varmerekorder i Sør-Australia

Innbyggere får gratis øl, villhester dør og flaggermus med heteslag faller ned fra trærne, idet Sør-Australia opplever sine høyeste temperaturer noensinne.

En strandgjest sitter i solen på Glenelg Beach i Adelaide i Australia. Byen opplevde torsdag sine høyeste temperaturer noensinne. Foto: AP / NTB scanpix

 • NTB

Australias meteorologiske institutt registrerte torsdag temperaturer på opptil 49,5 grader celsius nord for Adelaide, og hele 47,7 grader inne i selve byen. Med det var den 80 år gamle varmerekorden fra 1939 slått med god margin.

Også i 13 andre byer og tettsteder rundt om i delstaten Sør-Australia opplevde innbyggerne en hete ingen andre har vært i nærheten av siden registreringene begynte.

Helsemyndighetene har rykket ut og bedt folk være varsomme etter at minst 44 mennesker er blitt behandlet for varmerelaterte sykdommer i løpet av de siste 24 timene.

– Husk å sjekke innom eldre venner, slektninger og naboer, samt andre som føler seg uvel, skriver de på Twitter.

En koala prøver å kjøle seg ned ved en vanningsanlegg i en park i Adelaide sør i Australia. Foto: Scanpix/Reuters

Fiske- og hestedød

Også dyrene i Australia er rammet hardt av hetebølgen, som har pågått siden forrige uke. Myndighetene har blant annet advart folk mot kontakt med hundrevis av heteslagene flaggermus som har falt ned fra trærne i parkområder. Over 90 døde eller døende villhester er funnet nær et inntørket vannhull, og over 50 er avlivet.

I tørkerammede østlige deler av Australia ble det i forrige uke funnet mer enn 1 million døde fisk langs breddene av et av de største elvesystemene i området. Ytterligere 1.000 ble funnet 900 kilometer unna nord i New South Wales mandag.

Bønder i Vest-Australia opplyser de har måttet avlive mer enn 2.500 ville kameler som har tatt seg inn på folks eiendom og forsynt seg av verdifulle vann- og matressurser den siste måneden.

– Nå som klimaendringene allerede er i ferd med å ramme oss, venter vi at disse nødssituasjonene kommer til å oppstå stadig oftere. Likevel er ingen ordentlig forberedt på å takle dem, sier David Ross, leder for urbefolkningsrådet i Sør-Australia.

Dette bildet hentet fra en video i sosiale medier viser en stekepanne med med egg som stekes på en glovarm terrasse. Foto: Scanpix/Reuters

Forfriskninger

For å håndtere temperaturene har tusenvis av mennesker strømmet til strendene i Sør-Australia for å kjøle seg i havet, mens hundrevis har søkt ly i kjøpesentre. Ved Red Lion Hotel ble det delt ut gratis øl til gjestene, som sto opptil en time i kø i 45 grader.

I dyreparken i Adelaide har skilpaddene fått kluter med kaldt vann, wallabyene har fått isbiter å suge på, mens hyenene har tatt seg forfriskende dukkerter i dyreparkens bassenger.

Varmen går også ut over en del av de kommunale tjenestene i Sør-Australia, og blant annet busstjenesten SunCity er blitt tvunget til å innstille kjøringen inntil videre. Brannvesenet følger på sin side nøye med på 13 områder der det er stor fare for skogbrann, og har utstedt totalforbud mot båltenning.

Les mer om

 1. Vær
 2. Klima
 3. Australia

Relevante artikler

 1. VERDEN

  Historisk varm januarmåned i Australia

 2. VERDEN

  Meteorologene varsler eskalering av ekstremvarmen i Australia

 3. VERDEN

  Tusenvis er alt drept av skogbrannene. Nå trues koalaene av mennesker.

 4. A-MAGASINET

  – Om jeg får korona, hadde oddsen selvfølgelig vært bedre hjemme i Norge. Men sånn kan jeg ikke tenke.

 5. VERDEN

  Frykter «megabrann» i Australia de neste dagene

 6. VERDEN

  Over 150 hjem tatt av flammene i Australia - se dramatisk video