Verden

Trump har gitt skriftlige svar til spesialetterforsker Robert Mueller

USAs president Donald Trump har gitt skriftlige svar på spørsmål fra spesialetterforsker Robert Mueller om Russlands antatte valginnblanding.

Donald Trump har gitt skriftlige svar om Russland-etterforskningen til spesialetterforsker Robert Mueller. Foto: AP / NTB scanpix
  • og NTB

Det opplyste Trumps advokat Jay Sekulow tirsdag. Han sier i en uttalelse at de ikke kommer til å offentliggjøre hva slags spørsmål Trump fikk eller hva slags svar han ga til spesialetterforskeren.

Kunngjøringen kommer etter flere måneder med forhandlinger mellom Trumps advokater og Muellers etterforskningsteam. Trumps advokater har hele tiden forsøkt å unngå et intervju ansikt-til-ansikt, noe som oppfattes som risikabelt for Trump.

Vil avslutte

De skriftlige svarene gir imidlertid Mueller en rekke uttalelser presidenten blir nødt til å kunne forsvare ved en senere anledning. Mueller holder også døren åpen for oppfølgingsspørsmål.

Men også de skriftlige svarene sitter langt inne for Trumps team. Rudy Giuliani, en av Trumps advokater, sier tirsdag at «flere av spørsmålene reiser alvorlige rettslige problemer og går utover det som kan anses som legitim etterforskning».

– Det er på tide å få slutt på denne etterforskningen, sa han.

Mueller forsøker å finne ut om noen av Trumps medarbeidere samarbeidet med Russland om å påvirke valget. Russiske myndigheter har avvist anklagene om at de sto bak en kampanje for å hjelpe Trump å bli valgt til president.

Motvillig Trump

Reuters har tidligere opplyst at noen av temaene Mueller har stilt spørsmål ved, dreier seg et møte i juni 2016 mellom presidents sønn Donald Trump jr., andre medlemmer av Trump-kampanjen og en gruppe russere.

Muellers etterforskning har skapt hodebry for Trump. Justisminister Jeff Sessions ble presset ut av en sint Trump etter at Sessions valgte å ikke stanse Russland-etterforskningen.

Sessions' midlertidige erstatter, Matt Whitaker, har utvist en langt mer fiendtlig tone mot etterforskningen, og flere ser på den nye midlertidige justisministerens ansettelse som Trumps siste forsøk på å stanse Mueller.

Les mer om

  1. Amerikansk politikk
  2. Etterforskning
  3. Donald Trump