Her er Nord-Koreas egne bilder av den nye raketten

Kim Jong-uns nyeste rakett er svært stor og har en ny type utskytningsrampe, men kan neppe frakte en atombombe til USA, konkluderer eksperter.

Nord-Koreas leder Kim Jong-un ved siden av det landets statlige nyhetsbyrå sier er den nye raketten Hwasong-15.

Onsdag skjøt nordkoreanerne opp en ballistisk rakett for første gang på over to måneder. Den gikk høyere enn noen rakett tidligere fra landet og landet i havet mellom Korea-halvøya og Japan etter 53 minutter. Eksperter konkluderte med at hvis den var skutt opp i en mer vanlig bane, kunne den nådd det meste av USA.

USAs FN-ambassadør sa natt til torsdag at oppskytningen har gjort at krig er nærmere.

Det statlige nyhetsbyråets bilde viser angivelig lederen Kim Jong-un som følger oppskytingen onsdag morgen.

Torsdag offentliggjorde nordkoreanerne en rekke bilder av den nye raketten kalt Hwasong-15. Den statlige storavisen Rodong Sinmun publiserte blant annet en serie på 42 bilder av raketten, jublende offiserer og Kim som overvåket det hele.

Analytikere og eksperter har allerede kastet seg over materialet. Her er noen foreløpige konklusjoner:

Raketten er svært stor

Den 1,70 høye Kim er fotografert ved siden av giganten. Michael Duitsman ved Center for Nonproliferation Studies i California kommenterte raskt på Twitter at «bare et fåtall land kan lage raketter av denne størrelsen og Nord-Korea er nå med i denne klubben». En rakett som skal gå langt, må være stor for å ha plass til nok drivstoff.

Nord-Koreas leder Kim Jong-un ved siden av det landets statlige nyhetsbyrå den nye raketten Hwasong-15 i et bilde sendt ut av landets statlige nyhetsbyrå.
  • Duitsman påpeker i sine bemerkninger at raketten ser ut til å ha et annet opplegg for motoren og forbedret styring sammenlignet med tidligere nordkoreanske missiler.
Nord-Koreas statlige nyhetsbyrå har offentliggjort disse bildene som skal være av oppskytingen av den nye raketten.

Kan Kim bombe Los Angeles?

Kan den ha et «supertungt» atomstridshode, slik nordkoreanerne hevder? Eksperten Michael Elleman ved Johns Hopkins-universitetets Korea-institutt påpeker at «tuppen» på raketten er stor. Men skal den nå storparten av USA, anslår han at stridshodet må veie rundt 150 kilo eller mindre. Kims rakett kan kanskje nå storbyen Seattle helt i nord på USAs vestkyst hvis bomben veier mindre enn 600 kilo. Elleman er skeptisk til om nordkoreanerne klarer å lage så lette atombomber.

Nord-Koreas nye rakett Hwasong-15 klar for oppskyting, ifølge landets statlige nyhetsbyrå.

Har ny utskytningsrampe

Nordkoreanerne skrøt onsdag av at de har en ny, hjemmeprodusert, mobil utskytningsrampe. Bildene av kjøretøyet som raketten er montert på, ser ut til å bekrefte dette. Med mobile ramper kan nordkoreanerne lettere flytte rakettene sine og gjemme dem forskjellige steder i landet slik at de blir vanskeligere å finne og ramme. Kan de lage dem helt på egen hånd, vil heller ikke skjerpede sanksjoner stoppe produksjonen av slike.