Verden

Dette er byene som kontrolleres av ISIL

ISIL styrter frem og tar kontroll over stadig nye områder i det nordlige og vestlige Irak.

 • Nina Selbo Torset
  Nina Selbo Torset
  Journalist

De ytterliggående islamistene i ISIL får stadig fotfeste i nye områder i Irak og Syria, og mange spør seg hva som er målet til gruppen som står bak drap på flere tusen sivile.

Helt enkelt kan man si at ISILs mål er å opprette en islamsk stat på tross av landegrenser i dagens Irak og Syria.

Det har de også gjort. I slutten av juni endret gruppen navn til Den islamske staten (IS), erklærte et kalifat og utnevnte samtidig lederen Abu Bakr al-Baghdadi til kalif og «leder for alle muslimer, hvor de enn er i verden».

Les også:

Les også

Dette er organisasjonen som kan true Norge med terror

Den selverklærte staten skal styres etter sharialover og gjelder områdene ISIL kontrollerer i Irak og Syria. Staten er ikke anerkjent av verdenssamfunnet. Kartet øverst i saken viser hvilke områder som per i dag kontrolleres av gruppen.

Til tross for at den selverklærte staten er opprettet, fortsetter kampene i Syria og Irak, og ISIL styrter fremover. Nesten daglig kommer det meldinger om at nye områder er under islamistenes kontroll.

Les også:

Les også

ISIL har erklært et kalifat - men hva er egentlig det?

Hva nå?

Det finnes ingen konsensus blant eksperter og etterretningsanalytikere på hva som er ISILs strategi og hvor grensene for den selverklærte staten skal trekkes opp.

Likevel kan man slå fast at ISIL ikke sier seg fornøyde med de områdene de allerede har erobret. I tillegg til Irak, har ISIL ambisjoner om at Levanten skal inngå i Den islamske staten. Levanten er en eldre betegnelse for område som i dag utgjør Syria, Libanon, Jordan og Israel.

Jordan nevnes som spesielt utsatt etter at ISIL tok kontroll over grensepostene mot landet og det ble meldt om pro-ISIL-demonstrasjoner i hovedstaden.

Les også:

Les også

ISIL viser skrekkveldet i ny propagandavideo

To kamper — ett mål

Det grunnleggende målet er først og fremst å føre hellig krig, eller jihad, for å samle muslimene til ett verdensrike under en totalitær leder som må ha religiøs legitimitet.

ISIL vil utvide den selverklærte staten (kalifatet) og kjemper nå to ulike kamper mot samme mål før grensene i den selverklærte staten kan utvides:

 • Gruppen tar kontroll over stadig nye områder i det nordlige og vestlige Irak.
 • Samtidig kjemper de for å ta over flere områder i Syria og beholde kontrollen der de allerede har etablert seg.
  Man regner med det er mellom10.000 og 15.000 medlemmer av ISIL. Flere hundre av dem er utenlandske krigere, deriblant nordmenn som har reist til Syria for å delta i krig.

Jihadistene anser sjiamuslimer og alle andre som ikke følger deres ekstreme tolkning av islam, som vantro som fortjener å bli drept.

Les også

 1. ISIL har tatt kontroll over tre byer i Nord-Irak

 2. 200.000 mennesker omringet av ISIL

 3. ISIL fosser fram i Nord-Irak

 4. ISIL kan havne på FNs liste over krigsforbrytere i Syria

Les mer om

 1. Den islamske staten (IS)
 2. Irak