Da kvinner endelig fikk sitte bak rattet, satt noen av forkjemperne i fengsel

Forbudet mot at kvinner får kjøre bil i Saudi-Arabia, ble opphevet natt til søndag. Men ikke alle får gleden av å sette seg bak rattet.

Saudiarabiske kvinner har hittil måttet ta plass i passasjersetet. Søndag kunne de endelig ta styringen da Saudi-Arabia som siste land i verden opphevet forbudet.

De har kjempet lenge for det historiske øyeblikket, men får ikke være med idet skiftet skjer.

Kvinneaktivistene Nouf Abdelaziz og Mayaa al-Zahrani ble pågrepet tidligere denne måneden, noe som ble kjent først denne uken, ifølge Human Rights Watch (HRW).

Begge skal ha jobbet aktivt med kvinners rett til å kjøre bil i et land der ultrakonservative religiøse mener dette er en synd mot Gud.

I nesten tre tiår har kampen pågått for at saudiske kvinner skal en rettighet som regnes som en selvfølge i resten av verden, inkludert alle andre muslimske land.

En kvinne i Al Khobar i Saudi-Arabia er tydelig glad for at hun endelig kan kjøre bil alene.

– Undergravende virksomhet

Tidligere denne måneden opplyste myndighetene i kongedømmet Saudi-Arabia at 17 mennesker var pågrepet anklaget for å «undergrave kongedømmets sikkerhet». Mange av de fengslede skal ifølge Human Rights Watch være kvinnelige aktivister.

6. juni ble forfatteren og aktivisten Nouf Abdelaziz arrestert for å ha vist solidaritet med de arresterte. Fire dager senere ble Mayaa al-Zahrani arrestert etter å ha publisert et brev som vennen Abdelaziz hadde skrevet da hun ble fengslet.

– Dette beviser at borgere i Saudi-Arabia ikke engang kan uttrykke støtte til aktivister som er fengslet, sier Sarah Leah Whitson, direktør i Human Rights Watchs avdeling i Midtøsten.

Reformer i kø

Saudi-Arabias kronprins Mohammed bin Salman, som regnes som det autoritære kongedømmets de facto leder, har lovet omfattende reformer. En av de mest omtalte har vært at kvinner nå skal kunne ta førerkort og kjøre bil.

Kronprinsen har også åpnet for visning av filmer på kino og tillatt konserter der begge kjønn kan være til stede. I regimevennlige Arab News legges det også stor vekt på at kvinner også kan få lov til å overvære fotballkamper sammen med familien sin.

Men mange er fortsatt kritiske. Mange av de kvinnelige aktivistene må fortsatt sitte i fengsel, og andre har fått forbud mot å reise utenlands.

De aller fleste kvinner har fortsatt ikke førerkort, men det er lange køer for å ta kjørekursene som har vært tilgjengelig for kvinner inne på avlukkede områder de siste tre månedene.

Nå kan de frakte barna til skolen

Natt til søndag var likevel et historisk øyeblikk. Saudiarabiske kvinner har hittil vært avhengige av ektemenn, fedre, brødre og privatsjåfører for å gjøre ærender, dra på jobb, besøke venner eller frakte barna til skolen i bil, skriver NTB.

– Endelig kan jeg besøke familien min uten å be mannen min kjøre meg, sa 30 år gamle Wala Abu Negm da hun satte seg i førersetet i ektemannens Ford og dro av gårde gjennom Riyadhs nattemørke gater.

Det overveldende flertallet av saudiarabiske kvinner har fortsatt ikke førerkort, og det er lange køer for å ta kjørekursene som har vært tilgjengelig for kvinner inne på avlukkede områder de siste tre månedene.

Konsulentfirmaet PricewaterhouseCoopers regner med at rundt 3 millioner kvinner vil ha førerkort innen år 2020.

Økonomisk løft med kvinner bak rattet

Noe av bakgrunnen for opphevelsen av forbudet er økonomiske problemer i oljelandet som følge av fallet i oljeprisen, skriver NTB.

Når kvinner kan kjøre selv, ventes det at mange flere kvinner får lønnet arbeid, noe som ifølge Bloomberg kan bidra med 90 milliarder dollar til landets BNP.

Konsulentfirmaet PricewaterhouseCoopers regner med at rundt 3 millioner kvinner vil ha førerkort innen år 2020. Noen har også tatt førerkort for motorsykkel.