Verden

Freder ingen i sin kamp for en islamsk stat

Ekstremistgruppen ISIL inntar byer i Nord-Irak og posisjonerer seg for kamp om hovedstaden Bagdad.

  • Reidun J. Samuelsen
    Reidun J. Samuelsen
    Journalist i utenriksredaksjonen

Den islamske staten (ISIL) har de siste dagene tatt kontroll over tre byer i Nord-Irak. Kristne og kurdiske områder er erobret, og befolkningen er tvunget på flukt i fjellene.

Flyktningenes situasjon er prekær, de mangler beskyttelse, mat og vann i den stekende heten.

Anslag fra FN tyder på at så mange som 200.000 kan være på flukt fra byen Sinjar og flere nærliggende landsbyer i nord.

— ISIL freder ingen i sin kamp for territorium, sier forsker Kjetil Selvik ved Christian Michelsens institutt. Opprørernes mål er en islamsk stat der både Irakske og syriske områder inngår.

Det raser harde kamper mellom irakske regjeringsstyrker og islamske opprørere i Nord-Irak. I byen Mosul ble det onsdag meldt om minst 50 drepte. Samme dag omkom minst 47 mennesker da tre bilbomber gikk av på markeder i sjiamuslimske områder i Bagdad.

Les også:

Les også

ISIL har tatt kontroll over tre byer i Nord-Irak

Angriper moderate i Syria

— Angrepsbølgen viser tydelig at ISIL både kan og vil åpne flere fronter samtidig. De er godt organisert og militærstrategisk sterke, kommenterer Selvik.

Kurdiske irakere fra den religiøse minoriteten yezidi demonstrerer. De er drevet fra sine hjem i frykt for angrep fra ISIL.

Torsdag kom bekreftede meldinger om at ISIL har tatt kontroll over deler av en militærbase i Raqqa-provinsen nord i Syra, etter tre selvmordsangrep og harde kamper på stedet.

— Ekstremistene forbereder også angrep på de moderate opprørerne i Syria, sier Selvik.

Brenner kors

De islamske opprørerne fjerner kors fra kirker og brenner historiske skrifter i flere av de kristne byene de har erobret i Nord-Irak, skriver NTB.

I byen Sinjar, som har vært åsted for kamper de siste dagene, er kurdiske innbyggere fra den religiøse minoriteten yezidi spesielt utsatt. Yezidiene tilhører ikke en av de store religionene, og ISIL betegber derfor medlemmer av denne trosretningen som vantro.

Les også:

Les også

- ISIL har henrettet flere titalls personer i Nord-Irak

— Er dette en kamp mellom religiøse retninger, eller først og fremst en kamp om land og makt?

— ISIL må nedkjempe Irak som nasjonalstat for å skape sin egen islamske stat. Det er deres viktigste mål. Samtidig er Irak dominert av sjiamuslimer, mens ISIL er en sunnimuslimsk militsgruppe, derfor er religion også en tydelig faktor i krigen, forklarer Kjetil Selvik.

Familier fra den religiøse minoriteten yezid flykter fra ekstremistgruppen ISIL som nå rykker frem i Nord-Irak.

— Hva skjer fremover i Irak?

— Det er ingenting som tyder på at situasjonen går mot en løsning. Sentralregjeringen i Bagdad har ikke maktet å gjenerobre områder som ekstremistene tok i juni og som de nå kontrollerer. Tvert imot klarer ISIL å ta nye områder, og de posisjonerer seg for en kamp om Bagdad, sier Selvik.

Les også:

Les også

200.000 mennesker er omringet av ISIL

Den politiske situasjonen i Irak er kaotisk, og statsministeren mangler gjennomslagskraft i en splittet befolkning. USA har sagt de ikke kan bidra mer militært i Irak før de har en samlende regjering i ryggen.

Kurdisk samarbeid

Siden ISIL-opprørere erobret store områder i Nord-Irak i juni, har presset økt både nasjonalt og internasjonalt om at fungerende statsminister Nouri al-Maliki må gi seg og åpne for en bred samlingsregjering. Politikerne har ennå ikke klart å stable en ny regjering på beina, på tross av at en ny nasjonalforsamling ble valgt 30. april.

Maliki har lenge vært i konflikt med kurdiske myndigheter om hvem som skal ha kontrollen i Nord-Irak. Det har ført til at det militære samarbeidet mot den felles fienden ISIL tidligere er blitt brutt, men tirsdag ble det klart at de kurdiske peshmerga-styrkene i Irak gjenopptar samarbeidet med regjeringen i Bagdad.

ISIL tar stadig kontroll over nye området i Irak og Syria. Her inntar styrker fra ekstremistgruppen Raqqa i Syria.

Les mer om

  1. Den islamske staten (IS)
  2. Irak