Verden

Drapsbølge i Bangladesh: Islamist tatt for machete-drap

En bølge av machete-drap på bloggere, homo-aktivister og ateister ryster Bangladesh. Militant islamist arrestert for drapene på homo-aktivister i landet.

Muslimer fra Bangladesh bærer kisten med den drepte Xulhaz Mannan, som ble hakket ihjel av en gruppe angripere i slutten av april. Islamister har tatt på seg ansvaret for dette og flere andre grufulle drap i landet den siste tiden.
 • Helle Aarnes
  Helle Aarnes
  Journalist

Politiet i Bangladesh bekrefter søndag formiddag at de har arrestert en mann, mistenkt for å ha hakket i hjel Xulhaz Mannan, redaktøren i landets eneste homomagasin og hans med-aktivist Mahbub Tonoy, med macheter. Ifølge politiet nekter den arresterte straffskyld.

En kvinne som jobbet med Mannan på USAID forlater drapsstedet i Dhaka, Bangladesh 25.april.

Jobbet for USAs ambassade

Begge hadde mottatt trusler etter å ha kjempet for homofiles rettigheter, arrangert homoparaden i Dhaka i 2014 og 2015, og jobbet for USAID, den statlige amerikanske bistandsorganisasjonen. Xulhaz Mannan hadde også tidligere jobbet på USAs ambassade.

De to ble drept i april i Dhaka av minst seks menn. Drapene skal ha skjedd da minst fem personer kom til Mannans leilighet, hvor de utga seg for å være bud som skulle levere noe. Da de kom inn, gikk de til angrep med macheter. Sikkerhetsvakter i leilighetskomplekset skal også ha blitt angrepet.

Bølge av machete-drap

I Bangladesh har det den siste tiden vært det som må kalles en bølge av angrep og drap på blant annet ateister, homo-aktivister, bloggere og akademikere.

 • Se den sterke videoen av den drepte redaktøren, der han snakker til AJ+ om dødstruslene og frykten for å bli drept:

Tok på seg ansvaret

Den forbudte gruppen Ansar- al Islam, som er Bangladesh-grenen av al-Qaida på de indiske subkontinentet, tok på seg ansvaret for drapet på Mannan.

Den arresterte mannen skal ifølge politiet være medlem av Ansarullah Bangla Team, en lokal islamistisk gruppe. Disse skal stå bak drapene på flere bloggere.

Myndighetene i Bangladesh nekter for at terroristgruppene IS og al-Qaida har noe nærvær i landet og anklager lokale militante for å stå bak. Ekstremistgruppen har tidligere tatt på seg ansvaret for drapet på en universitetsprofessor nord i landet.

I 2015 ble Avijit Roy drept på åpen gate i Bangladesh. Roy var en ateistisk blogger født i Bangladesh, og hadde bodd i USA i flere år da han ble drept i fødelandet. 42-åringen var en sterk forkjemper for liberale og sekulære verdier.

Ifølge familien hadde han fått mange trusler fra ytterliggående islamister.

Munk hakket i hjel

Lørdag ble den eldre buddhistmunk funnet hakket i hjel. 75 år gamle Maung Shue U Chak ble funnet drept i tempelet.
Dette er det syvende slike drapet siden begynnelsen av april, melder den engelske avisen The Guardian, som i april skrev at minst 16 mennesker var drept i drapsbølgen. Seks bloggere, to universitetsprofessorer, en italiensk prest og to utenlandske bistandsarbeidere skal være drept på denne måten.

Homoseksualitet forbudt

Homoseksualitet er forbudt i Bangladesh. Xulhaz Mannan var redaktør i landets eneste homomagasin Roopbaan. Mange homofile i Bangladesh lever i frykt for å bli identifisert.

To dager før drapene på Mannan og Tonoy, ble også universitetsprofessoren Rezaul Karim Siddique hakket i hjel av to menn på en motorsykkel i byen Rajshahi, da han var på vei til jobben. Den islamske staten (IS) sier at han ble drept for å ha "oppfordret til ateismen".

Les også:

Amerikansk blogger drept på åpen gate i Bangladesh

Les mer om

 1. Blogging
 2. Homofili
 3. LHBT
 4. Bangladesh
 5. Drap
 6. Islam
 7. Den islamske staten (IS)