Verden

Fox News-profilen ble tatt av luften etter hijab-kritikk. Nå kommer presidenten til unnsetning.

Fox News-programlederen Jeanine Pirro kalte den muslimske kongresskvinnens hijab-bruk uforenlig med grunnloven. Få henne tilbake på skjermen, mener Donald Trump.

Fox News-stjernen Jeanine Pirro går en usikker fremtid i møte etter flere kontroversielle uttalelser. Nå får hun støtte av Donald Trump.
  • Harald Stolt-Nielsen
    Harald Stolt-Nielsen
    Journalist
Nyhetsbrev Få oversikten med vårt nyhetsbrev om Ukraina

Det var under programmet «Justice With Judge Jeanine», at programlederen Jeanine Pirro fordømte den muslimske kongresskvinnen Ilhan Omars bruk av hijab.

Omar har tidligere vært under kritikk for uttalelser som kritiserte Israel og den israelskvennlige lobbyen i Washington, D.C. Blant annet anklaget hun Israel-venner for å oppfordre medlemmer av Kongressen til å «inngå allianse med et fremmed land».

Les også

Kongresskvinnen blir igjen beskyldt for antisemittisme. Republikaner kaller Ilhan Omars uttalelse for en gave.

Fra talerstolen i Fox News sa den populære TV-personligheten at bruken av hijab, betyr at du følger sharia og at det var uforenlig med den amerikanske grunnloven.

Uttalelsene falt ikke i god jord hos ledelsen til Fox News, som gikk ut og fordømte Pirros uttalelser. Programmet ble så tatt av luften, uten en begrunnelse fra ledelsen i Fox News. Tidsrommet hvor programmet til Pirro skulle ha gått, ble erstattet det med en dokumentar.

Det fikk president Donald Trump til å reagere.

Bring back @JudgeJeanine Pirro. The Radical Left Democrats, working closely with their beloved partner, the Fake Ne ... https://t.co/iANGppppsq

Søndag oppfordret presidenten Fox News til å få Pirro tilbake på TV-skjermen.

«De radikale venstre-demokratene, som samarbeider med Fake News Media, bruker alle triksene de kan for å tie majoriteten i landet vårt. Stans å være så politisk korrekt, det vil bare bygge dere ned. Fortsett å kjemp for landet vårt. tvitret Trump søndag.

Ilhan Omar, den ene av to muslimer i Kongressen, har vekket oppsikt med flere kontroversielle uttalelser den siste tiden.
Les også

Nyhetsanalyse: Fox News er plutselig interessert i rasisme. Men bare når det gjelder Ilhan Omar.

Fikk konservativ forfatter tilbake på luften

Det har den siste tiden stormet rundt den konservative TV-kanalen, etter at tidsskriftet The New Yorker publiserte en rekke artikler som hevder å avdekke bånd mellom Trump, hans administrasjon og Fox News.

Ifølge The New Yorker skal Donald Trump ved flere anledninger ha fått Fox News til å gi sendetid til meningsfeller.

Under en middag med flere journalister, skal den konservative kommentatoren og forfatteren Ann Coulter ha fortalt hvor stor makt presidenten har over TV-kanalen.

Fox News-eier og mediemogul Rupert Murdoch.

Underveis i en samtale med presidenten skal presidenten ha fortalt henne at Fox News-eier Rupert Murdoch (88) ringte han hver eneste dag.

Coulter skal på et tidspunkt ha klaget over at Fox ikke lengre inviterte henne til å være kommentator.

Trump skal da ha spurt Coulter om han skulle kontakte Murdoch og be han om å invitere henne. Coulter skal ha takket ja til tilbudet. I løpet av tolv timer var hun igjen gjest hos Fox News.

Fox News har vært og er fortsatt den suverent største nyhetskanalen i USA, etterfulgt av CNN og MSNBC, viser tall fra Nielsen rating for 2018. I fjor var programmet til Fox News-profilen Sean Hannity det mest sette programmet blant de amerikanske nyhetsstasjonene.

USAs president Donald Trump hører på Fox News profil Sean Hannity under et valgkampmøte i delstaten Missouri.
Les også

Hun kom til Washington som flyktning. Nå skal hun kjempe mot Trumps mur i Kongressen.

Flere Fox-profiler under kritikk

Pirro er ikke den eneste Fox News-programlederen som er i hardt vær om dagen. Tidligere i mars publiserte tenketanken Media Matters of America et lydopptak av Fox-stjernen Tucker Carlson hvor TV-profilen omtaler kvinner på en nedsettende måte.

Tenketanken publiserte også lydopptak hvor Carlson bruker et rasistisk og homofobisk språk, skriver nettstedet Axios.

Søndag forsvarte Trump Fox-profilen på Twitter og ba TV-kanalen «kjempe for Tucker, og kjemp for @JudgeJeanine».

Fox News-profil og kommentator Tucker Carlson er under hard kritikk etter at flere lydopptak hvor han bruker nedsettende, rasistisk og homofobisk språk er blitt publisert

Pirro og en annen Fox News-stjerne, Sean Hannity, har tidligere fått kritikk for å ha for tette bånd til presidenten. Blant annet da begge talte under et valgmøte for Trump i delstaten Missouri like før mellomvalget i fjor.

Etter opptredenene til de to profilene, skal flere Fox News-journalister ha reagert.

TV-nettverket gikk da ut og tok avstand fra programledernes oppførsel. Det er ukjent om opptredenene fikk noen konsekvenser.

Jeanine Pirro (helt til venstre i bildet) og Sean Hannity var begge på scenen under Trumps valgmøte i Missouri i november i fjor.

Fox News i hardt vært

En rekke tidligere Fox News-ansatte har eller har hatt en rolle i Trump-administrasjonen de siste årene. Blant annet kommunikasjonsdirektør Bill Shine, som nylig gikk av for å jobbe som seniorrådgiver i Trumps valgkampapparat foran presidentvalget i 2020.

Båndene mellom Fox og presidenten er en av grunnene til at Demokratene ikke vil la TV-kanalen arrangere noen av debattene mellom partiets kandidater i nominasjonskampen i 2020.

Tom Perez, som leder Demokratenes partiapparat, sa i en uttalelse at «nettverket ikke er i stand til å være vert for en rettferdig og nøytral debatt for våre kandidater.»

Les mer om

  1. USA
  2. Fox News
  3. Donald Trump
  4. Amerikansk politikk