Verden

Kidnapper i Paris til TV-kanal: terrorangrepene var koordinerte

Kidnapperen Amedy Coulibaly bekrefter overfor en fransk TV-kanal at terrorangrepene i Frankrike de siste dagene var koordinert.

  • Lars Inge Staveland
  • Thomas Olsen
    Journalist
  • Kjetil Hanssen
    Journalist

Det er kanalen BFMTV som hadde kontakt med Coulibaly før han ble drept av politiet.

BFMTV skriver at Coulibaly beskrev angrepsplanene slik: — Jeg tar politiet. De tar Charlie Hebdo, melder kanalen.

Kjent hverandre lenge

Brødrene Kouachi og Amedy Coulibaly tilhørte samme miljø rundt en moské nord i Paris der de ble radikalisert tidlig på 2000-tallet.

Cherif og Said Kouachi, som angrep bladet Charlie Hebdo, flyttet tilbake til sin fødeby Paris i 2003, og de begynte å gå i Adda'wa-moskeen. Der var også Ahmedy Coulibaly, som ble drept etter at han holdt gisler i Paris og er mistenkt for å ha drept en politikvinne torsdag. Coulibaly skal i går under gisselaksjonen ha krevet fritt leide for brødrene Kouachi.

Se video: Her går politiet til aksjon mot terroristene

Les også

Slik slo terroristene til i Paris-området

Al-Qaida i Jemen

Den franske kanalen skal også ha pratet med Cherif Kouachi, en av brødrene som ble drept. Han sa at de var sendt av Al-Qaida i Jemen, og utdannet av den tidligere lederen Anwar al-Awlaki.

— Jeg ble sendt, meg, Cherif Kouachi, av Al-Qaida i Jemen. Jeg reiste dit og det var Anwar al-Awlaki som finansierte det, sa han til kanalen.

Awlaki, som var amerikansk statsborger, ble drept av en amerikansk drone i 2011

Kalte seg emir

Miljøet som oppsto ved moskeen nord i Paris tidlig på 2000-tallet er blitt kalt Buttes Chaumont-nettverket, oppkalt etter nabolaget der de møttes. De som tilhørte nettverket, var i hovedsak etterkommere etter innvandrere fra nordafrikanske land.

Cherif skal i utgangspunktet ha vært lite religiøs, i motsetning til storebroren Said, som var mer pliktoppfyllende med oppmøtet. Cherif begynte å gå her sommeren 2003, ble så borte en stund før han høsten 2004 igjen begynte å dukke opp.

I denne moskeen pleide også Farid Benyettou å vanke. Han var en vaktmester, et par år eldre enn Kouachi-brødrene, som fant ut at han ville bli predikant. Han kalte seg emir og ga overfor de andre unge mennene inntrykk av å ha store kunnskaper om islam.

Vervet hellige krigere

Benyettou og tilhengerne begynte å rekruttere og trene opp jihadister til den irakske grenen av Al-Qaida, ledet av Abu Musab al Zarqawi.

Flere av dem i kretsen rundt Farid Benyettou var på kant med loven. Ifølge franske 20 Minutes ble de unge mennene omtalt som gangstere. Cherif Kouachi fortalte i en rettssak i 2008 at han drev med stoff, tyverier og småkriminalitet på den tiden, men at han nå hadde snudd om på livet sitt. Amedy Coulibaly, mistenkt gisseltager og for å ha skutt en politikvinne i Paris torsdag, har også et rulleblad fra ung alder med tyverier, narkotika og også et bankran.

Irak-invasjon og Abu Ghraib

Fransk politi tror Amedy Coulibaly ble radikalisert i 2002. Brødrene Kouachi kom til Paris et år etter dette. Cherif har fortalt hvordan først USAs invasjon i Irak i 2002, og senere historiene om overgrep i Abu Ghraib-fengselet, gjorde ham rasende. Samtidig preket eks-vaktmesteren Benyettou et budskap om at blant annet selvmordsangrep var i tråd med islamsk praksis. Ifølge anklageren i rettssaken i 2008 var Benyettou de unge mennenes åndelige veileder og bindeleddet mellom Fallujahs forsteder og 19. bydel i Paris.

Cherif Kouachi var i utgangspunktet ikke svært religiøs. Det forsøkte hans forsvarer å argumentere med i rettssaken i 2008. Han ble da sammen med 5–6 andre – blant dem den selvoppnevnte emiren – dømt for verving av unge menn til hellig krig mot USA i Irak.

Kalte seg «Abu Issen»

Ifølge advokat Vincent Ollivier var Cherif en litt hjelpeløs guttunge som ikke visste hva han skulle gjøre med livet sitt, og plutselig hadde han møtt mennesker som gjorde at han følte seg betydningsfull.

Cherif skal ha begynt å kalle seg «Abu Issen» på denne tiden. Han ble arrestert i 2005 på vei til Damaskus, trolig for å reise videre til Irak. Han satt i varetekt i 18 måneder og ble i fengselet kjent med flere dømte terrorister, som antas å ha påvirket ham ytterligere.

Møttes hos terrorist

I mai 2010 ble 14 personer arrestert for å ha jobbet med en fluktplan for den dømte terroristen Smaïn Aït Ali Belkacem. Han soner livstid i fransk fengsel for et bombeangrep på en togstasjon i 1995. Blant de arresterte var både gisseltageren Amedy Coulibaly og Cherif Kouachi. Coulibaly ble dømt i saken, Kouachi ble ikke tiltalt. Det kom imidlertid frem i etterforskningen at de to sammen hadde besøkt Djamel Beghal, som har vært i fengsel for terrorplaner i 2001 mot USAs ambassade i Paris.

Les mer om

  1. Charlie Hebdo