Verden

Rettssaken etter Khashoggi-drapet har startet i Saudi-Arabia

Rettssaken for de elleve tiltalte i Khashoggi-saken startet torsdag i Saudi-Arabia. Aktor ba som ventet om dødsstraff for fem av dem.

Jamal Khashoggi på et bilde fra 2011. Foto: Virginia Mayo / AP / NTB scanpix

 • NTB

Alle de tiltalte var til stede under rettsmøtet i Riyadh, ifølge det statlige saudiarabiske nyhetsbyrået SPA.

Byrået oppgir få opplysninger om rettssaken og har ikke bekreftet navnene til de tiltalte. Når neste rettsmøte finner sted, er ikke kjent.

Påtalemyndigheten skriver i en uttalelse at de har sendt en forespørsel til tyrkiske myndigheter om å få overlevert bevismaterialet de sitter på om saken.

– Vi har per dags dato ikke mottatt dette, og vi venter fortsatt på svar, står det i uttalelsen.

Krevde utlevering

Tidligere har tyrkiske myndigheter forsikret at de har delt sitt bevismateriale både med Saudi-Arabia og andre land. Tyrkia har også krevd å få de mistenkte utlevert, uten å få gehør for dette.

Jamal Khashoggi var en regimekritisk saudiarabisk journalist som levde i eksil i USA og blant annet skrev for The Washington Post. Tidligere i karrieren hadde han også vært redaktør og rådgiver for Saudi-Arabias regjering.

Han ble drept på Saudi-Arabias konsulat i den tyrkiske storbyen Istanbul 2. oktober i fjor, da han skulle hente papirer han trengte for å gifte seg med sin tyrkiske forlovede.

Innrømte drapet

Saudi-Arabia avviste lenge at drapet hadde funnet sted, men innrømmet det til slutt. Landets påtalemyndighet mener saudiarabiske agenter drepte Khashoggi uten å ha fått klarsignal fra høyere hold.

Kritikere av landets regime og kilder i den amerikanske etterretningsorganisasjonen CIA mener imidlertid at drapet må ha vært beordret av Saudi-Arabias mektige kronprins Mohammed bin Salman. Dette er blitt tilbakevist av saudiarabiske myndigheter.

Vi videreutvikler våre artikler.
Hjelp oss å forbedre, gi din tilbakemelding.
Gi tilbakemelding

Les mer om

 1. Saudi-Arabia

Relevante artikler

 1. VERDEN

  Rettssaken etter Khashoggi-drapet har startet i Tyrkia

 2. VERDEN

  Khashoggis barn har fått luksusvillaer og «blodpenger» etter drapet på faren

 3. VERDEN

  Drapsmennene mens de ventet på Kashoggi: – Jeg vet veldig godt hvordan man skal kutte, men jeg har aldri jobbet med en varm kropp før.

 4. VERDEN

  FN-ekspert ber om drapsetterforskning av Saudi-Arabias kronprins

 5. VERDEN

  Tidligere dødsdømte får fengsel for drapet på Khashoggi

 6. VERDEN

  Saudi-Arabia krever dødsstraff for fem etter drapet på Khashoggi