Verden

Milliardær spytter 350 millioner kroner i kampanje for å få Trump for riksrett

Mange forventet at Tom Steyer skulle stille som presidentkandidat i 2020-valget. I stedet overrasket han med å intensivere en kampanje mot Trump.

Det var forventet at Tom Steyer skulle stille som presidentkandidat, men han vil heller konsentrere seg om å få avsatt den sittende presidenten. Charlie Neibergall, AP/NTB scanpix

 • Inger Lise Hammerstrøm
  Journalist

Onsdag var pressen samlet til det mange trodde skulle være Tom Steyers lansering av sitt presidentkandidatur for 2020.

Men den amerikanske milliardinvestoren og demokraten hadde helt andre nyheter: Han skal sette inn alle krefter og en stor sum egne penger på å få Donald Trump ut av Det hvite hus, melder Associated Press.

– I fjor sa jeg at jeg er villig til å gjøre hva jeg kan for å beskytte landet vårt mot denne uforsvarlige, lovløse og farlige presidenten, innledet Steyer.

Tom Steyer (ytterst til høyre) er kjent som en filantrop og en sterk miljøforkjemper. Her jubler han for at California-guvernør Jerry Brown signerer en avtale om at alt fossilt brennstoff skal fases ut av statens energisektor innen 2045. Rich Pedroncelli, AP/NTB scanpix

Den tidligere hedgefondforvalteren driver kampanjen «Need to Impeach». Dens mål er å få Donald Trump avsatt i en riksrettssak. Organisasjonen oppgir at den snart har syv millioner medlemmer.

Les også

Dette er de ti største pengedonorene i amerikansk politikk

Går 100 prosent inn for å avsette Trump

– Jeg kommer til å dedikere 100 prosent av min tid, innsats og ressurser på å jobbe for å få avsatt Trump og fjerne ham fra kontoret, sa Steyer, ifølge AP, og la til.

– Jeg stiller ikke som presidentkandidat denne gangen.

Det er flere årsaker til at mange forventet at Tom Steyer skulle lansere seg selv som presidentkandidat.

Tom Steyer har lenge drevet kampanje mot Trump. Her fra en samling i 2017. Jeff Chiu / AP

 • I desember skrev The New York Times at Steyer hadde søkt etter «svært dyktige» politiske medarbeidere til presidentkampanjen i 2020. Annonsen på linkedin hadde anonym avsender, men avisen fikk bekreftet at det var Steyer som sto bak.
 • Steyer holdt pressekonferansen i Iowa. Det er delstaten som avholder det første nominasjonsvalget i presidentvalgkampen.

Har brukt 50 millioner dollar på kampanje mot Trump

Årsaken til at Steyer girer om, er at han ser det som mer sannsynlig enn før mellomvalget i fjor høst at Trump kan bli avsatt fordi demokratene nå har flertall i Representantenes hus.

Han har allerede brukt 50 millioner dollar (400 mill. kroner) på kampanjen for å avsette Trump. Under pressekonferansen onsdag sa han at han vil spytte inn ytterligere 40 millioner dollar (350 mill. kroner) i 2019.

Det demokratiske lederskapet i Representantenes hus i Kongressen har hittil vist liten entusiasme for riksrett.

William Barr (t.v.) møtte onsdag den republikanske senatoren Lindsey Graham til en samtale. JIM YOUNG, Reuters/NTB scanpix

Ny justisminister kan avsette Mueller

I tillegg kan en ny justisminister sette en stopper for Steyers drøm. Den pågående etterforskningen av Russlands innblanding i 2016-valget regnes av mange kommentatorer som den mest aktuelle veien frem til en mulig riksrett.

Hvis spesialgransker Robert Mueller og hans etterforskere leverer en rapport med spor som leder til Trump, kan en tiltale mot presidenten bli mer aktuell.

Trump har nominert William Barr til jobben som ny justisminister. Barr har uttalt seg kritisk om Mueller-granskernes arbeid. Dermed følges prosessen med godkjennelse tett, og neste uke skal Barr møte i Kongressen for å svare på spørsmål.

Følg Aftenposten Verden på Facebook og Twitter.

Les også:

https://api.schibsted.tech/proxy/content/v3/publication/ap/multimedias/74afa63b6e21ef2484510babe5a287ed/spelt%20utenriks%20greatest%20hits%204.-.%20 januar
Vi videreutvikler våre artikler.
Hjelp oss å forbedre, gi din tilbakemelding.
Gi tilbakemelding

Les mer om

 1. Donald Trump
 2. Det hvite hus
 3. Amerikansk politikk

Relevante artikler

 1. VERDEN

  Ny utvikling i Muellersaken – spesialetterforskeren med overraskende kunngjøring

 2. VERDEN

  Russlandsetterforskningen gikk nettopp inn i en ny fase. Donald Trump jr. har grunn til å være nervøs.

 3. VERDEN

  Time: Trumps rådgivere hadde kontakt med russere 100 ganger

 4. VERDEN

  – Sladdet Mueller-rapport sendes Kongressen i midten av april

 5. VERDEN

  Tidligere Trump-rådgiver arrestert og siktet av spesialetterforsker Robert Mueller

 6. VERDEN

  Trump-granskere kjører på i ekspressfart. Dette vil skje i Washington denne uken.