Verden

Politikere mener niåring bør kastes ut av skolen for ikke å stå under nasjonalsangen

Harper Nielsens (9) markering for aboriginerne har ført til het politisk debatt blant fremtredende australske politikere. – Jeg vil gi henne et spark bak, sier Pauline Hanson.

Pauline Hanson er rasende på en niårig skoleelev. Den australske politikeren krever at alle må respektere nasjonalsangen.
  • Øyvind Nordli
    Øyvind Nordli
    Journalist

Flere politikere mener niåringen bør sparkes ut av skolen.

Harper Nielsen, som bor i delstaten Queensland, valgte å bli sittende da nasjonalsangen skulle fremføres på Kenmore South State School i Brisbane, melder CNN.

Hendelsen fikk stor oppmerksomhet i Australia forrige uke. Til CNNs samarbeidskanal Nine News sier Harper Nielsen at hun valgte å bli sittende fordi hun mener nasjonalsangen er respektløs overfor urbefolkningen i landet.

I teksten til nasjonalsangen «Advance Australia Fair» heter det blant annet: «Australiere, la oss alle glede oss, for vi er unge og fri».

– Når det står i teksten «vi er unge», så glemmer vi helt urbefolkningen som var her før oss for 50.000 år siden, sier Harper Nielsen.

Den australske urbefolkningen representerer drøyt 2 prosent av den australske befolkningen på nesten 25 millioner mennesker. De har lavere levealder og to ganger så høy barnedødelighet som resten av befolkningen.

Den ytterliggående høyrepolitikeren, senator Pauline Hanson, gikk til verbalt angrep på de australske skolene som hun mener «hjernevasker elevene». Hanson sier i en video delt på sosiale medier at Nielsen bør tas ut av skolen.

– Her har vi en unge som er hjernevasket, og jeg vil fortelle følgende: Jeg vil gi henne et spark bak for å vekke henne, sier Hanson ifølge BBC.

Flere politikere er også kritiske til den unge jentas sitt-ned-aksjon. Australias tidligere statsminister, Tony Abbott, forteller til den Sydney-baserte radiostasjon 2GB, at jenta bør «følge reglene».

Protesten til niåringen Harper Nielsen under Australias nasjonalsang er blitt førstesidestoff i flere aviser, som The Courier-Mail, tabloidavis som kommer ut i Brisbane.

– Å stå under nasjonalsangen er et tegn på god oppførsel og høflighet, sier den tidligere statsministeren.

Den høyreliberale Queensland-politikeren Jarrod Bleijie, retter en pekefinger til Nielsens foreldre.

– Det er en skam at hennes foreldre bruker datteren politisk. Stopp med de dumme protestene, stå opp og syng stolt nasjonalsangen din, sier Bleijie.

Faren er stolt av datteren

Mark Nielsen, som er Harper Nielsens far, sier at han er «overrasket og stolt» over hvordan datteren har reagert på de harde utspillene fra politikerne.

– Jeg er overrasket over hennes evne til å se det urettferdige og ha styrke til å prøve å gjøre noe med det. Jeg har det ikke. Å se noen som er så ung gjøre det på denne måte, gjør meg umåtelig stolt, sier han.

Nielsen sier at familien er overveldet over alle de positive tilbakemeldingene de har fått fra hele Australia, inkludert urfolkssamfunnet, men han legger til at de også har mottatt hatbrev.

– Folk kan si hva de vil, men å kalle henne en «slyngel» som en politiker gjorde uten engang å ha møtt henne, synes jeg er svakt. Men igjen, jeg forsvarer alle til å kunne si hva de føler, sier han.

Ledelsen på skolen til Harper Nielsen har uttalt at det aldri har vært aktuelt å utvise eller suspendere henne fra skolen.

Les mer om

  1. Australia