Verden

President Trump: Tre amerikanere er løslatt i Nord-Korea

Tre amerikanske statsborgere som har vært fengslet i Nord-Korea, er løslatt og på vei hjem til USA, ifølge president Donald Trump.

Fra venstre: Kim Dong Chul, Tony Kim og Kim Hak Song
  • og NTB
  • Sturle Scholz Nærø

De tre har tatt fatt på tilbaketuren sammen med utenriksminister Mike Pompeo, som har vært på besøk i Nord-Korea.

– Pompeo og hans «gjester» kommer til å lande på Andrews Air Force Base klokka 2 på morgenen. Jeg kommer til å være der for å møte dem. Veldig spennende! tvitret Trump onsdag.

De tre amerikanerne ser ut til å være ved god helse, ifølge presidenten.

Pompeo har vært i Nord-Korea for å forberede toppmøtet mellom Trump og diktatoren Kim Jong-un. Tid og sted for møtet skal nå være bestemt – men verken møtested eller tidspunkt er offentliggjort.

– Følg med!

Tidligere onsdag meldte det sørkoreanske nyhetsbyrået Yonhap at tre fengslede amerikanere i Nord-Korea var ventet å bli løslatt.

Trump hintet om det samme i forrige uke.

– Som mange vet, forsøkte den tidligere regjeringen lenge å få løslatt tre gisler fra en arbeidsleir i Nord-Korea, uten hell. Følg med! skrev Trump.

As everybody is aware, the past Administration has long been asking for three hostages to be released from a North… https://t.co/vvJ7sBx2mE

Kort tid etter dette meldte flere medier at de tre amerikanske statsborgerne Kim Hak-song, Kim Sang-duk og Kim Dong-chul var blitt flyttet fra en nordkoreansk arbeidsleir til et hotell.

Tiltalt for spionasje

Kim Hak-song arbeidet ved Det vitenskapelige og teknologiske universitetet i Pyongyang (PUST) og ble pågrepet ved en jernbanestasjon i den nordkoreanske hovedstaden i mai 2017, mistenkt for å ha utført «fiendtlige handlinger» mot det nordkoreanske regimet.

Les også

Otto Warmbiers foreldre saksøker Nord-Korea for tortur og drap

Kim Sang-duk, også kalt Tony Kim, ble pågrepet i april 2017 ved hovedflyplassen i Pyongyang. Også han hadde undervist ved PUST.

Kim Dong-chul, en amerikansk forretningsmann i 60-årene som er født i Sør-Korea, ble pågrepet i november 2015 og dømt til ti års hardt arbeid i Nord-Korea etter å ha blitt tiltalt for angivelig spionasje.

Tidligere i år meldte TV-stasjonen CNN at svenske diplomater og Nord-Koreas utenriksminister Ri Yong-ho diskuterte løslatelse av amerikanerne da Ri var på besøk i Sverige.

Les mer om

  1. Donald Trump
  2. Nord-Korea