Irske katolikker skuffet over folkets ja til abort

Irske katolikker er skuffet over at folkeavstemningen ga et overveldende flertall for å tillate abort.

Ja-siden i Irland vant striden om å fjerne et tillegg i grunnloven som i praksis forbyr abort.

– Jeg tror de som stemte ja, stemte mot kirken, sa Annemarie McCarrick på vei ut fra søndagsmesse i St. Mary's Pro-katedralen i Dublin søndag.

Hun mener den katolske kirken har fått mindre innflytelse på grunn av de mange barneovergrepsskandalene de siste årene.

Da stemmene ble talt opp lørdag ble det klart at 66,4 prosent stemte ja til å fjerne et omstridt grunnlovstillegg fra 1983. Tillegget gir et ufødt barn like stor rett til liv som moren. Nesten 33,6 prosent stemte nei.

– Misbrukte Savita-saken

75 år gamle Frank Gaynor mener på sin side at ja-siden misbrukte saken om Savita Halappanavar, som i 2012 ble nektet abort og døde av blodforgiftning etter at fosteret døde i magen hennes.

– Jeg synes det var skuffende å se Savitas tragiske dødsfall skamløst bli brukt som en unnskyldning for å innføre abort i et land, sa Gaynor. Han mener denne saken ikke hadde noe med abortlovgivning å gjøre.

– Det var et blodforgiftningstilfelle som ble håndtert feil, mener han.

Kirken holder fast på sitt syn

Ledere i den katolske kirken holder, ikke uventet, fast ved sitt syn på abort.

Erkebiskopen i Dublin, Diarmuid Martin, var overrasket over resultatet og understreket at den katolske kirken ikke endrer sitt syn på abort, ifølge den irske TV-kanalen RTE.

I et åpent brev til katolikker skriver biskop i Elphin at hans tanker går til de «tusener av gode mennesker som jobbet så hardt for å beskytte retten til liv, både for kvinner og deres ufødte barn».