Trump og Kim enige om felleserklæring etter historisk toppmøte
SINGAPORE (Aftenposten): Ingen konkrete løfter om atomnedrustning i avtalen topplederne signerte i dag.
Etter ett år med trusler, løfter og spenning møttes Donald Trump og Kim Jong-un i Singapore tirsdag. Toppmøtet endte med at de to lederne signerte en felleserklæring kl. 07:40 norsk tid.
– Dette er et veldig viktig dokument, et grundig dokument, og vi har hatt en fin tid sammen – et flott forhold, sa Trump like før signeringen.
– I dag har vi hatt et historisk møte. Vi er enge om å legge fortiden bak oss. Verden vil se store forandringer, konstaterte Kim.
SE BILDENE: Det ble mange, mange, mange håndtrykk
Fire hovedpunkter
Teksten i dokumentet var mulig å lese da Trump holdt det opp etter å ha signert det. Felleserklæringen ser ut til å ha fire punkter:
- Partene er enige om å «etablere et nytt forhold» mellom landene og at begge ønsker fred og velstand.
- Nord-Korea og USA skal jobbe sammen for å skape “varig og stabil fred” på Koreahalvøya.
- Nord-Korea skal arbeide for full nedrustning av atomvåpen på Koreahalvøya.
- USA og Nord-Korea skal samarbeide om å finne og returnere restene av soldater som falt i kamp eller ble tatt til fange under Koreakrigen.
Dokumentet inneholder ingen løfter om hvordan Nord-Korea eventuelt skal kvitte seg med atomvåpnene sine, og dette punktet er i hovedsak en gjentakelse av hva Kim gikk med på etter å ha møtt Sør-Koreas president, Moon Jae-in, i april.
Flere Korea-eksperter påpeker på Twitter at dokumentet inneholder færre detaljer enn de hadde håpet:
Vipin Narang, som underviser i atomnedrustning og Nord-Korea ved MIT, påpeker at nordkoreanerne allerede i 1993 lovet et atomvåpenfritt Korea:
Remember when they remade the movie Karate Kid 25 years later? That’s what this is: https://t.co/QVZMB3X6SjVil invitere Kim til Det hvite hus
Men Trump lover at noe stort er i gjære:
– Hele forholdet vårt til Nord-Korea kommer til å bli noe annet enn hva det var i fortiden. Vi ønsker begge å gjøre noe, vi har utviklet en spesiell forbindelse. Vi kommer til å ta hånd om et veldig stort og veldig farlig problem for verden, sa Trump.
Han la til at han ønsker å invitere Kim Jong-un til Det hvite hus. Etter signeringen fortalte han også pressen at han regner med å møte Kim igjen «mange ganger».
Les flere saker om toppmøtet:
- Kim Jong-un ønsker å få McDonald’s til Nord-Korea. Burgerkjeden kan lære mye av denne mannen.
- De har levd med frykten for et krigshissig Nord-Korea hele livet. Nå tror de for første gang på fred.
Signeringen skjedde omtrent en time etter at toppmøtet mellom lederne for USA og Nord-Korea var ferdig.
Begge lederne smilte da de forlot møtet, og Trump lot også Kim få en titt på innsiden av den amerikanske presidentens pansrede limousin, kjent som «The Beast».
– Dette er en ære for meg
Trump og Kim møttes med et historisk håndtrykk like etter klokken 03 i natt. Det er første gang en amerikansk president treffer en nordkoreansk leder.
– Jeg føler meg veldig bra. Vi kommer til å ha en god diskusjon, jeg tror det blir en stor suksess. Dette er en ære for meg, vi kommer til å få et svært godt forhold, sa den amerikanske presidenten like etter at de to lederne hadde tatt hverandre i hånden foran en rad med amerikanske og nordkoreanske flagg.
Kim kvitterte:
– Det var ikke enkelt å komme hit. Fortiden har vært som en klamp om foten. Gamle fordommer og vaner har vært hindre på veien fremover, men vi forserte dem alle og er her i dag.
Møtet fant sted på Capella-hotellet på øya Sentosa, som ligger like sør for sentrum.
Den amerikanske presidenten og den nordkoreanske diktatoren forlot hotellene sine i sentrum rundt klokken 02:00 norsk tid, og møttes for første gang en time senere.
- Følg vår direkteblogg her for å få siste nytt fra toppmøtet mellom Kim og Trump.
Etter fotoseansen foran flaggborgen ved hotellet gikk Trump og Kim inn for en samtale uten rådgivere – kun to oversettere var til stede.
Trump har tidligere sagt at han trodde han ville avgjøre om møtet ble vellykket «etter et minutt».
Klokken 03:50 viste de to lederne seg på en balkong på hotellet mens de småpratet på vei mot et utvidet møte med rådgivere til stede. De hadde da snakket sammen i 41 minutter på tomannshånd.
Det neste møtet skulle etter planen vare til klokken 05:30, men delegasjonene ble sittende 25 minutter på overtid før de gikk i gang med en arbeidslunsj.
På amerikansk side deltok blant annet utenriksminister Mike Pompeo, stabssjef John Kelly og den nasjonale sikkerhetsrådgiveren John Bolton.
Boltons tilstedeværelse var en overraskelse. Han har tidligere tatt til orde for en invasjon av Nord-Korea, og mange ga ham skylden for at planene om et toppmøte ble avlyst i en kort periode i mai.
– Vi skjuler ikke vår avsky for ham, sa Kim i en nyhetsmelding fra det statlige nyhetsbyrået KCNA for under en måned siden.
Kim skal forlate Singapore umiddelbart etter toppmøtet, og Trump har planer om å fly ut av landet tirsdag ettermiddag.
Møtet er en seier for Kim
Det var på forhånd knyttet stor spenning til hva det historiske møtet ville gi av resultater. USA ønsker å overtale Nord-Korea til å gi slipp på landets atomvåpen, som utgjør en direkte trussel mot amerikanerne fordi nordkoreanerne har utviklet raketter som kan treffe mål på andre siden av Stillehavet.
Nord-Korea har alltid fryktet en amerikansk invasjon, og landet kommer til å be om sikkerhetsgarantier fra amerikanerne om at Kim-regimet skal få forbli ved makten. Kim ønsker dessuten å bli ansett som en legitim leder av det internasjonale samfunnet.
Trump har tonet ned forventningene til møtet den siste uken, og eksperter anser det som mest sannsynlig at toppmøtet kun vil være et eventuelt første steg på veien mot en eventuell avtale mellom USA og Nord-Korea.
Ian Bremmer, som leder analysebyrået Eurasia Group, påpeker at Trump allerede har oppnådd mye – uansett hva utfallet av dagens møte vil bli:
For Kim Jong-un er selve møtet en stor seier – ledere fra Nord-Korea har lenge ønsket å møte USAs president, men amerikanerne har aldri gått med på det før Trump ble statsleder.
Kim, som tidligere var verdens mest isolerte leder, er blitt mottatt som en respektert statsmann i Singapore. Amerikanerne innrømmet også på forhånd at de ikke kom til å diskutere menneskerettigheter med nordkoreanerne – noe som også utgjør en seier for et av verdens verste diktaturer.
Kan føre til fredsavtale
Koreakrigen ble avsluttet med en våpenhvile i 1953, da landet ble delt i to. En fredsavtale ble aldri undertegnet, og toppmøtet kan tenkes å føre til en erklæring som bidrar til at krigen formelt tar slutt.
Våpenhvilen ble undertegnet av USA, Nord-Korea og Kina, noe som betyr at kineserne også må delta dersom det skal lages en eventuell fredsavtale.