Verden

Mugabe holdt ikke fristen. Nå går det mot riksrettssak for Zimbabwes president.

HARARE (Aftenposten): President Robert Mugabe varslet ikke sin avgang innen klokken 12 mandag. ZANU-PF forbereder dermed riksrettssak mot sin avsatte partileder.

Robert Mugabe (93) skuffet og forbløffet zimbabwerne da han på direkte TV slo fast at han fortsatt vil være president.
  • Jørgen Lohne

Representanter fra både regjeringspartiet ZANU-PF og opposisjonen sier til avisen Daily News at det er full enighet i at presidenten bør avsettes ved riksrett.

I begrunnelsen skriver regjeringspartiet blant annet at Mugabe har vært en kilde til ustabilitet, har kjørt økonomien i senk i løpet av de siste 15 år, og ikke har respektert landets lover og innbyggernes rettssikkerhet.

Parlamentet starter sin behandling av saken tirsdag, og egentlig dreier det seg om en ganske omfattende og langvarig prosess (se faktaramme).

Men den juridiske eksperten John Makamure hevder overfor nyhetsbyrået Reuters at parlamentet i Harare ikke behøver mer enn ett døgn på å kaste Mugabe som statsoverhode for landet han har styrt i 37 år, siden et solid flertall av de folkevalgte ønsker å fjerne ham snarest.

– Regimet produserer fattige

Blant dem som ønsker at oldingen skal fratas makten øyeblikkelig, er studenter ved Zimbabwe University i Harare, som mandag boikottet eksamen og i stedet demonstrerte mot Mugabes vanstyre.

Sharons (t.v.) og Nashas foreldre betaler tusenvis av kroner i året for å la dem studere – for så å bli arbeidsløse, sier 22-åringene, som sammen med andre studenter krever Mugabes avgang.

– De militære har gitt oss håp, og jeg er sikker på at de ikke vil skuffe oss, sier Nasha (22), som sitter på en gressplen foran skolens institusjonsbygg sammen med noen hundre medstudenter.

– Den gamle mannen og hans regime produserer fattige mennesker! Foreldrene våre må virkelig streve for å betale de høye studieavgiftene. Men dagen etter at vi har tatt eksamen, er det bare rett ut i arbeidsløshet. Vi ender som gateselgere! sier byplanleggingsstudenten bittert.

– Og deretter blir vi jaget bort for å ha brutt loven om salg på gaten, supplerer hennes jevngamle studiekamerat Sharon:

– Lovverket gjelder bare for eliten i landet, det vil si ZANU-PF og deres krets.

– Da hjelper det kanskje ikke så mye dersom visepresident Emmerson Mnangagwa overtar, slik både partiet og de militære lederne legger opp til?

– Det viktigste er at vi får en annen leder enn Mugabe. På lengre sikt må vi få et reelt demokrati og en økonomi som fungerer. Men endringene må starte - nå - med at presidenten går av, sier Nasha.

Talte som om ingenting hadde hendt

I sin TV-tale søndag kveld fortsatte Robert Mugabe å utfordre sitt eget parti, som har gitt ham sparken som leder, og de hundretusener av zimbabwere som lørdag demonstrerte og krevde hans avgang.

Zimbabwerne ventet at Mugabe skulle kunngjøre sin avgang i direktesendingen, etter at han tidligere på dagen var blitt sparket som leder for regjeringspartiet ZANU-PF.

Men i stedet leste Mugabe opp en 20 minutter lang tale, hvor han gjorde det klart at han selv skulle lede regjeringspartiets kongress i desember, uten å nevne at partiets sentralkomité noen timer tidligere hadde fjernet ham.

Omgitt av de militære lederne som i forrige uke grep inn og satte ham i husarrest, gjorde presidenten det i TV-talen klart at han ikke ser hærens maktovertagelse eller massedemonstrasjonene mot ham på lørdag, som noe angrep på hans stilling som stats- og regjeringssjef.

  • LES OGSÅ: Aftenposten i Zimbabwe: – Det var på tide at militæret grep inn.

Avsatt partileder kan ikke lede kongress

Mugabe kan jo vitterlig ikke lede partikongressen i desember, ettersom han er avsatt som partileder, påpeker Sten Rylander, Afrika-kjenner og tidligere svensk ambassadør i blant annet Zimbabwe, overfor NTB/Ritzau.

Rylander kaller den siste, dramatiske utviklingen i Zimbabwe et «sinnssykt antiklimaks».

Han mener det er viktig for generalene å ikke fremstå som kuppmakere, og at det var derfor det ble vist TV-bilder av dem sittende sammen med Mugabe mens han leste opp talen sin.

Rumbi Nyamweda (31) legger ikke skjul på hvor skuffet hun er over at Robert Mugabe ikke lovet å gå av da han talte til folket søndag kveld.

Dyp skuffelse

– Jeg er virkelig dypt skuffet! Hvorfor kan ikke den gamle mannen innse at hans tid er omme? spør tannsykepleieren Rumbi Nyamweda (31).

Hun har nettopp levert sin eldste sønn til skolens minibuss og skal nå kjøre videre med den yngste til barnehagen.

– Vi må bare få det bedre her i landet snart. Jeg sliter virkelig med å betale skolepengene. Og alt annet blir bare dyrere og dyrere. Nå trodde vi alle at det endelig skulle bli en forandring, både økonomisk og politisk. Og så gjør Mugabe dette mot oss, sier Nyamweda, forarget over at den 93 år gamle lederen nekter plent å gå av frivillig.

Les mer om

  1. Zimbabwe
  2. Korrupsjon
  3. Harare
  4. TV