Verden

Oppgjøret etter brexit: Amsterdam snapper en av EUs kronjuveler fra London

Amsterdam sikret seg EUs medisinbyrå. Det var også blant byene flest av de London-ansatte sa de ville flytte til.

BRUSSEL (Aftenposten): Konkurransen om å få EUs attraktive legemiddelbyrå etter brexit har vært intens. 19 land var med i kampen som ble avgjort mandag ettermiddag – ved loddtrekning.

 • Øystein Kløvstad Langberg
  Øystein Kløvstad Langberg
  Europa-korrespondent

Med sine 900 ansatte og 36.000 årlige besøkende fra næringsliv, myndigheter og akademia, regnes EUs legemiddelbyrå (EMA) som en kronjuvel blant de rundt 40 spesialbyårene i unionen.

EMA har hatt sete i London siden 1995, men må nå flyttes som følge av at britene skal forlate EU i 2019. Det samme må EUs banktilsynsmyndighet (EBA) med sine 180 ansatte.

Det har utløst en intens kamp om å overta byråene, og aller tøffest har striden vært om EMA der 19 land meldte sitt kandidatur.

Byrået spiller en viktig rolle blant annet i godkjennelsen av nye medisiner i Europa. Det å sikre seg EMA kan også hjelpe landene med å tiltrekke seg nye bedrifter og utvikle den lokale legemiddelindustrien.

 • 17 måneder etter valgsjokket er det ingen tegn til forsoning i Storbritannia. I stedet hardner frontene.

Formelle kriterier

Tidligere har kampen om plassering av nye EU-byråer skapt mye bråk mellom landene. For å unngå at det skulle bryte ut en splittende politisk krangel om relokaliseringen fra London, ble EU-lederne tidligere i år enige om en rekke formelle krav søkerne skulle vurderes etter.

Blant disse var gode transportforbindelser, tilgang til internasjonale skoler og evnen til å levere en så sømløs overgang som mulig, blant annet ved å ha bygninger og boliger klare.

I Københavns reklamevideo skryter Danmarks statsminister Lars Løkke Rasmussen blant annet av at EMA kan flytte rett inn «Copenhagen Towers», av byens gode kollektivtransport og av Kastrups flyforbindelser til andre land i Europa.

NATO-soldater i bytte mot stemme

De siste ukene før avstemningen gikk landene likevel over til klassisk hestehandling i kjent gammel stil. Posisjoner og saker langt utenfor det som skulle være de formelle vurderingskravene, ble trukket inn i diskusjonene. Flere medier, blant andre Politico, rapporterte for eksempel at Italia tilbød landene i Baltikum økte bidrag av NATO-soldater i bytte mot en stemme på Milanos kandidatur.

Barcelona ble regnet som en god kandidat til å få EUs legemiddelbyrå (EMA), men bråket i Catalonia denne høsten svekket kandidaturet betydelig. Bildet er fra en kampanje i sommer. På bygningen står det «EMA BCN».

Landene øst i EU har også argumentert for at en overvekt av EUs byråer ligger i land vest i unionen, og at det derfor er på tide at Øst-Europa kompenseres. EMA har på sin side advart mot dette og sagt at de ville miste mer enn 70 prosent av sine ansatte dersom de for eksempel flyttes til den slovakiske hovedstaten Bratislava – en av forhåndsfavorittene.

 • Påstander om at maten er dårligere i Øst-Europa ble sett på som paranoia. Så ble den testet.
EUs legemiddelbyrå ligger i dag i Canary Wharf i London, men må nå flyttes som følge av brexit.

Amsterdam vant kampen – etter loddtrekning og protester

Under et ministerrådsmøte i Brussel mandag ettermiddag fant avstemningen endelig sted.

På grunn av intrikate regler der alle land måtte rangere sine favoritter og der det kunne bli avholdt opptil tre stemmerunder, regnet EU-diplomater på forhånd utfallet som helt åpent.

Milano, Amsterdam og København gikk videre til runde to, der danskene ble slått ut. I finalen fikk Milano og Amsterdam akkurat 13 stemmer hver. Slovakia avsto fra å stemme i protest mot at ingen av kandidatene fra land i øst gikk videre.

Dermed måtte det til slutt trekkes lodd for å skille dem. Den konkurransen vant Amsterdam.

– En sann suksess for nederlandsk diplomati, kunngjorde statsminister Mark Rutte på Twitter etter avstemningen.

Danskene var på sin side skuffet.

– Sverige sviktet det nordiske samarbeidet da de stemte for Milano, uttalte den danske utenriksministeren Anders Samuelsen.

Frankfurt ble slått ut, Paris vant banktilsyn

Ministerne gikk så over til å stemme over flyttingen av EUs banktilsynsmyndighet, der åtte land hadde meldt sitt kandidatur.

Etter to omganger med avstemninger sto det mellom Dublin og Paris etter at blant annet forhåndsfavoritten Frankfurt var blitt slått ut.

Igjen ble det uavgjort i siste runde og loddtrekning. Til slutt var det Paris som vant.

Er du interessert i EU, NATO og utviklingen i vår egen verdensdel? Da kan du følge Europa-korrespondenten på Facebook og på Snapchat (brukernavn: olangberg).

Les mer om

 1. Brexit
 2. EU
 3. Legemiddelindustrien
 4. Milano
 5. Paris
 6. Amsterdam
 7. London