Tysk avis: «Derrick» var i Waffen-SS

Horst Tappert, norgesvennen og helten i den folkekjære serien «Derrick», skal under krigen ha vært med i SS-Panzergenadierregiment Totenkopf - Dødningehode.

Horst Tappert, som døde i 2008, skal ifølge Frankfurter Allgemeine Zeitung gjennom alle år etter krigen ha klart å holde skjult hvor han hadde tjenestegjort.

Knapt noen gang har tysk filmindustri stått bak en større suksess: Detektivserien «Derrick», som ble produsert mellom 1974 og 1998 i til sammen 281 episoder, ble solgt til 102 land. Ikke minst i Norge ble serien populær. Hovedrolleinnehaveren, Horst Tappert, ble en norsk folkehelt.

Torsdag skrev tyske avisen Frankfurter Allgemeine Zeitung at Tappert, som var født i 1923, fra og med mars 1943 var medlem av Waffen-SS divisjonen Totenkopf — Dødninghode. Opprinnelig besto denne divisjonen av fanatiske nazister som hadde tjenestegjort som voktere i konsentrasjonsleirene Adolf Hitler hadde opprettet etter maktovertagelsen i 1933.

Da den annen verdenskrig startet, ble Totenkopf-divisjonen satt inn først mot Frankrike, der flere offiserer gjorde seg skyldige i beryktede massakrer på sivile og på krigsfanger. I 1941 deltok Totenkopf i den nordlige angrepsaksen mot Sovjetunionen i retning Novgorod og Leningrad. Overalt gjorde SS-Panzergenadierregiment Totenkopf seg bemerket med sin hensynsløse og fanatiske krigføring. I 1943, da Tappert sluttet seg til Totenkopf, var avdelingen involvert i blodige kamper i det nordlige Ukraina.

Soldat

afp000517237-SVJ9inRfJO.jpg

Horst Tappert døde i 2008, og gjennom alle år etter krigen klarte han å holde skjult hvor han angivelig hadde tjenestegjort. Offisielt het det at han hadde vært innrullert i Wehrmacht, den tyske hæren, som millioner av andre jevnaldrende tyske gutter på den tiden. I likhet med den verdensberømte tyske forfatteren Günter Grass tiet han stille om sin angivelige tid som medlem av Waffen-SS. I et intervju med tysk presse fortalte han at han hadde vært sanitetssoldat, og at han mot slutten av krigen hadde havnet i fangenskap. Noe mer fikk offentligheten ikke vite.

Av den internasjonale krigsforbryterdomstolen i Nürnberg ble hele Waffen-SS i 1946 erklært som en forbrytersk organisasjon. Dermed var alle dets medlemmer i teorien kvalifisert til straffeforfølgelse.

At Horst Tappert skal ha vært medlem av Waffen-SS er blitt avdekket av den tyske forfatteren Jörg Becker som nylig utga en bok om den tyske sosiologen Elisabeth Noelle-Neumann, skriver tyske aviser i dag. Etter krigen var Horst Tappert sammen med Noelle-Neumann med på å drive et uavhengig teater i byen Tübingen i Vest-Tyskland.

Fordi flere av dem som drev teateret ser ut til å ha drevet med ting under krigen som ikke tålte dagens lys, rettet Becker en forespørsel til en institusjon som går under navnet Wehrmachtauskunftsstelle — forkortet WASt - og som har oversikt over i alt 19 millioner tyske borgere som har tjenestegjort i ulike militære avdelinger. Dermed ble den godt bevarte hemmeligheten om Horst Tapperts karriere under krigen brakt frem i lyset.

Enestående suksess

Kriminalserien Derrick med Horst Tappert i hovedrollen gikk gjennom mange år på norske fjernsynsskjermer. Tappert fikk dessuten et spesielt forhold til Norge gjennom sine mange ferieopphold her og ikke minst da han kjøpte seg hytte i Hamarøy kommune i Nordland.