Første skandinaviske team er på plass i Tacloban
Ti leger, sykepleiere og koordinatorer har landet med vann og medisiner i den raserte kystbyen Tacloban i Filippinene. De mangler selv et sted å bo.
Kaos har preget provinshovedstaden Tacloban i den svært hardt rammede Leyte-regionen etter at tyfonen slo til.
— 95 prosent av byen er jevnet med jorden, sier innsamlingssjef Bo Wallenberg i Skandinaviska Barnmissionen til Aftenposten.
Hans folk har nettopp landet i byen. Ti hjelpearbeidere; leger, sykepleiere og koordinatorer fikk plass på et filippinsk militærfly som landet på flyplassen ved Tacloban. Derfra ble de fløyet med helikopter inn til selve byen. De tok bakken rett utenfor borgermesterens residens i Tacloban.
- Det er snakk om ti personer som har med seg vann, medisiner og annet medisinsk utstyr. I helikopteret var det ikke plass til telt. Så våre folk har ikke noe eget sted å bo og sove - vi forsøker å løse dette etterhvert, sier Wallenberg.
Barnemisjonens folk skal nå gå igang med å behandle skadede.
— Det er mange som har fått klemningsskader og sårskader, og det er stor fare for infeksjoner. Vi frykter også kolera. Det er disse tingene vi tar tak i først, forteller Wallenberg.Det fryktes at over 10.000 mennesker har mistet livet etter at tyfonen Haiyan traff Filippinene.
Angriper nødhjelp
Tacloban hadde 220.000 innbyggere før tyfonen rammet. Nå ligger husene i ruiner. Folk mangler mat og vann, og det er meldt om lovløse tilstander, der folk raner til seg det de kan få tak i.
For hjelpearbeiderne kan det bli et alvorlig sikkerhetsproblem at svært mange mennesker er desperate etter forsyninger, samtidig som myndighetenes evne til å sørge for ro og orden er sterkt redusert.
— Det er et sikkerhetsvakuum i området, som myndighetene må gjøre noe med, sier Thord Dahl, som er plassjef i Manila for Skandinaviska Barnmissionen.
— Jeg har selv vært med på at det har oppstått opptøyer ved utdeling av mat i Bangladesh. Utdeling av nødhjelp kan innebære en risiko for hjelpearbeidernes liv og helse.
— Plyndrere har tømt en lastebil med mat, telt og vann. De angrep nødsendingen på Tanauan-broen i Leyte-regionen, melder den filippinske Røde Kors-lederen Richard Gordon mandag. - Lasten kunne ha livnært 5000 familier, legger han til.
— Det er vanskelig å ringe politiet, ingen svarer siden linjene i noen av områdene i regionen har ligget nede siden lørdag, sier Gordon til The Daily Tribune.
300 soldater og politifolk er sendt til Tacloban for å stoppe gjengene som plyndrer nødhjelpsendinger, melder filippinske medier.
Norsk feltsykehus
Røde Kors Norge sender mandag ettermiddag en ekspert på vann og sanitærforhold til Filippinene.
Han skal delta i den første kartleggingen av de humanitære behovene i de rammede områdene. Røde Kors Norge har meldt inn til hovedorganisasjonen at de kan stille med feltsykehus og 20-30 helsepersonell på én til to dagers varsel.
– Behovet er så stort at både filippinske myndigheter og Filippinene Røde Kors har bedt om koordinert og umiddelbar hjelp fra hele Røde Kors-bevegelsen, sier generalsekretær Åsne Havnelid i Røde Kors i Norge til NTB.
Svært utilgjengelige områder
De hardest rammede områdene i Filippinene antas å ligge på øya Leyte, der Tacloban er den største byen.
Flyplassen ved Tacloban ligger rett ut mot Stillehavet, der tyfonen kom inn fredag, og ble sterkt skadet av uværet. Militære fly klarer imidlertid å lande på flyplassen og har med seg hjelpesendinger.
Det har vært et problem at veiene har vært sperret etter uværet, men ifølge rapporter som Skandinaviska Barnmission fikk inn mandag, skal veiene nordfra nå ha blitt åpnet.En ferge som forbinder øya Leyte med den filippinske hovedøya Luzon, der hovedstaden Manila ligger, skal også ha kommet igang igjen.
Barnmissionen sender derfor mandag kveld to lette kjøretøyer fra Manila med mat, vann, utstyr og telt, opplyser organisasjonen til Aftenposten. Håpet er at de skal komme frem til utkanten av Tacloban tirsdag. Dersom det viser seg at veien er farbar, vil de da sende mer utstyr med lastebiler.