«Selfie» er årets engelske nyord

LONDON (Aftenposten): Selvportrettet opplever med smarttelefonen en enorm renessanse, og «selfie»-termen krones nå som årets nyord i Oxford Dictionaries.

Kjendiser, vanlige folk og potensielle presidentkandidater og deres døtre gjør det. Å ta en «selfie» er årets nyord, ifølge Oxford Dictionaries.
  • Helle Skjervold
    Helle Skjervold

Oxford-ordlisten definerer selfie som et «fotografi man har tatt av seg selv, typisk med en smarttelefon eller webkamera og lastet opp i sosiale medier».

Ifølge den engelskspråklige ordboken har bruken av ordet økt med svimlende 17.000 prosent det siste året, et tall de har kommet frem til gjennom analyser av store mengder digitalt tekstinnhold.

Derfor mener ordbokprodusenten selfie er en verdig vinner av årets ord, selv om det strengt tatt ikke er et nytt ord.

Ordet ble første gang brukt i et australsk nettforum i 2002, og har blitt mer og mer populært og utbredt.

Vokste i sosiale medier

Redaktør Judy Pearsall i Oxford Ordbøker sier selfie-begrepet har boblet i sosiale medier i en årrekke, men at det nå har etablert seg som et «skikkelig» ord også utenfor de digitale delingstjenestene.

Selv astronauter tar seg til til en kjapp selfie. 5 september i år tok Aki Hoshide dette bildet.

— Sosiale medier har vært med på å gjøre uttrykket populært, hashtagen #selfie dukket opp på bildedelingstjenesten Flickr så tidlig som i 2004, men bruken ble ikke omfattende før i 2012, sier Pearsall til BBC.I år har ordet, eller rettere sagt dette poserende konseptet, fått en hel del oppmerksomhet i tradisjonelle medier.

Vanlig og latterliggjort

Å ta bilder av seg selv med trutmunn, på badet, foran kjente bygg, på konsert og - til og med upassende nok i begravelser - har blitt et omdiskutert fenomen.

Etter at smarttelefoner fikk kameraer på forsiden av telefonen, slik at man kan se seg selv mens man fininstiller poseringen, har selfie-bildet blitt et stadig vanligere syn.

For noen er selfien det ultimate utslaget av en selvopptatt og teknologiopphengt ungdomsgenerasjon, for andre er det enkelt og greit et kjapt selvportrett.

PS. Oxford-ordlisten forsøker virkelig å henge med på notene, og har også inkludert ord som «twerk» og «binge-watch» som henholdsvis refererer til en danseform popularisert til massene av Miley Cirus og konseptet der man ser enormt mange TV-episoder på rad.