Verden

Populistiske partier ikke pop i Tyskland

Populistiske partier har knapt mulighet til å bli store i Tyskland, viser en fersk undersøkelse. Også blant de 30 prosentene som har populistiske holdninger, er bare et fåtall radikale.

Kansler Angela Merkel (t.v.) har lite å frykte fra Frauke Petry og Alternative für Deutschland før valget 24. september.
  • Ingrid Brekke
    Ingrid Brekke
    Journalist

Omtrent 29 prosent av tyskerne er populistiske, 34 prosent delvis populistiske og 37 prosent overhodet ikke. Slik lyder konklusjonen i en fersk undersøkelse fra stiftelsen Bertelsmann.

Det er ikke bare antallet med populistiske holdninger som er målt, men også graden. De tyske populistene er moderate, og kritikken mot den etablerte politikken svakere. Selv i den mest populistiske gruppen støtter to tredjedeler EU-medlemskap og 85 prosent demokratiet som politisk system – selv om de kritiserer institusjonene.

– Populistene i Tyskland er ofte skuffede demokrater, men ikke radikale fiender av demokratiet, forklarte Robert Vehrkamp, som har ledet arbeidet med undersøkelsen ifølge Frankfurter Allgemeine Zeitung. Populister i Tyskland lar seg først og fremst mobilisere av flyktningpolitikken.

Ligner ikke naboene

Dermed ligner det politiske Tyskland ikke bare lite på USA og Storbritannia, men også på nabolandene Frankrike og Østerrike. Der er høyrepopulistiske partier så store at de er i reell kamp om regjeringsmakten. – Det politiske klimaet ligger langt unna noen påstand om at populistenes tid nå er kommet, sier Vehrkamp.

Det er valg til Forbundsdagen i Tyskland 24. september.

Også populistiske holdninger blant sosialdemokratene

Bertelsmann-undersøkelsen har også sett på sammenheng mellom populistiske holdninger og partipreferanser. Ikke uventet har de som stemmer Alternative für Deutschland, (AfD) «entydig høyrepopulistiske» holdninger.

Mest motstandsdyktige er kansler Angela Merkels kristeligdemokratiske parti CDU. Hele 60 prosent av kategorien «absolutt ikke populistiske» stemmer dette partiet, mens bare 20 prosent av de med sterkest populistiske holdninger gjør det. Hos sosialdemokratene (SPD) er de to leirene omtrent like sterke.

Også venstrepartiet Die Linke kategorises ofte som et populistisk parti. I denne undersøkelsen kommer de på annenplass etter AfD, men med stor avstand og bare en hårsbredd foran SPD.

Undersøkelsen viser også at det er flere med populistiske holdninger blant grupper med lavere inntekt og lavere utdannelse enn blant dem som tjener godt og har høy utdannelse.

Alternative für Deutschland sliter

Høyrepopulistiske AfD fikk næring fra flyktningkrisen og nådde sitt høyeste nivå på meningsmålingene i fjor høst, med drøyt 14 prosent. De gjorde det også svært bra i flere delstatsvalg. Men i år har de møtt motbør og målinger nå viser en nasjonal oppslutning på 8–9 prosent. Sperregrensen i Tyskland er fem prosent.

Partiet sliter blant annet med indre strid. Etter landsmøtet i vår ble den tidligere så profilerte talskvinnen Frauke Petry skjøvet ut på sidelinjen. Hun anses gjerne som en representant for å kvitte seg med ekstremister og gjøre partiet mer borgerlig.

At flyktningkrisen heller ikke føles like påtrengende, er en annen forklaring som gjerne gis på nedgangen.

Selv om Frauke Petry ikke er AfDs nasjonale toppkandidat, stiller hun til valg. Hun ble nylig mor igjen og lanserte denne uken valgplakaten under. Teksten betyr «Og hva er deres grunn til å kjempe for Tyskland?»

Minst populistiske i Europa

At populister sliter med å få feste i Tyskland, støttes også av en YouGov-undersøkelse fra i fjor. Her ble det YouGov kaller autoritære populistiske holdninger målt i 12 land. Romania scorer høyest. Der har 82 prosent slike holdninger. På plassene etter følger Polen og Frankrike. Nederst ligger Tyskland med 18 prosent.

Les mer om

  1. Tyskland
  2. Valget i Tyskland
  3. Populisme
  4. Høyrepopulisme