Verden

Fem pågrepet for terrorplaner i Mekka

Fem personer er pågrepet etter at saudiarabiske sikkerhetsstyrker avverget et terrorangrep mot Stormoskeen i Mekka, opplyser myndighetene. 

  • NTB

En selvmordsbomber søkte tilflukt i en bygning. Han nektet å overgi seg og begynte i stedet å skyte mot politiet, som skjøt tilbake. Til slutt sprengte han seg selv, sier innenriksdepartementets talsmann, general Mansour al-Turki. Seks pilegrimer som holdt til i bygningen, ble såret. Fire av dem kunne skrives ut fra sykehus etter kort tid.

Også fem medlemmer av sikkerhetsstyrkene ble påført lettere skade i forbindelse med hendelsen, opplyser Turki.

Bilder på sosiale medier viser en bakgate med mur og andre bygningsrester på det som skal ha vært åstedet.

Sikkerhetsstyrkene opplyser at de har pågrepet fem personer – fire menn og en kvinne.

– Planla moskéangrep

Ifølge en statlig TV-kanal ble det planlagt et angrep mot Stormoskeen, dit muslimer fra hele verden kommer for å markere slutten på fastemåneden ramadan. Stormoskeen, eller Masjid al-Haram-moskeen, er verdens største moské. Flere hundre tusen var samlet til formiddagsbønn på den siste fredagen i ramadan.

I fjor ble fire medlemmer av sikkerhetsstyrkene drept av en selvmordsbomber mot slutten av ramadan. Det skjedde nær Profetens moské i byen Medina, det nest helligste stedet i islam.

Flere selvmordsangrep

Siden slutten av 2014 har Saudi-Arabia blitt rammet av flere selvmordsangrep som ekstremistgruppen IS hevder å stå bak. Målene har som regel vært den sjiamuslimske minoriteten eller sikkerhetsstyrken i landet. Titalls mennesker er drept i angrepene. IS-leder Abu Bakr al-Baghdadi har beordret angrepene mot Saudi-Arabia, som er en del av den USA-ledede koalisjonen som kjemper mot gruppen i Syria og Irak.

Siden juli i fjor er rundt 40 personer, inkludert saudiarabiske og pakistanske borgere, arrestert og anklaget for å ha forbindelser til ekstremister.

Les også

  1. Forsker om Donald Trumps tale: – Saudi-Arabia har en ideologi som ligner på IS, og det er ganske fjernt fra det Trump ønsker

  2. Saudi-Arabia: Kongen sparket nevøen og forfremmet sønnen

  3. Saudi-Arabia har brukt milliarder på å spre sin ultrakonservative islamske teologi til verden

Les mer om

  1. Saudi-Arabia
  2. Terrorisme
  3. Midtøsten