Verden

Diplomatisk konflikt spisser seg til: Tyskland advarer tyskere mot reiser i Tyrkia

BERLIN/ISTANBUL (Aftenposten): Utenriksminister Sigmar Gabriel innskjerper reiserådene til Tyrkia. Tyske statsborgere er ikke trygge mot å bli vilkårlig fengslet.

Tyrkias Recep Tayyip Erdogan og Tysklands Angela Merkel møttes senest under G-20-møtet i Hamburg i sommer.
  • Ingrid Brekke
  • Tor Arne Andreassen
    Journalist

Gabriel advarte også tyske selskaper mot å investere i Tyrkia på grunn av manglende rettssikkerhet. Advarslene er ventet å ha store økonomiske konsekvenser for Tyrkia. Dermed har konflikten mellom de to landene blitt kraftig skjerpet.

Tyrkia svarte torsdag med å anklage Tyskland for dobbeltmoral. De sier det er en alvorlig tillitskrise mellom Ankara og Berlin.

Fengslingen av den tyske IT-eksperten og menneskerettighetsaktivisten Peter Steudtner fikk begeret til å renne over for den tyske regjeringen. Onsdag avbrøt Gabriel sommerferien og kalte den tyrkiske ambassadøren i Berlin inn på teppet.

Etter et krisemøte torsdag formiddag kom innskjerpingen av reiserådene.

– Igjen og igjen er vi blitt skuffet

– De vilkårlige fengslingene i Tyrkia gir ikke regjeringen noe valg, sa Gabriel.

– Hvem som helst kan bli mistenkt slik den fengslede Steudtner ble, la han til.

Hele den tyske Tyrkia-politikken skal nå ta en ny vending.

– Under de siste eskalasjonene i det tysk-tyrkiske forholdet har regjeringen igjen og igjen reagert nøkternt og håpet at fornuften skulle vende tilbake på den tyrkiske siden. Igjen og igjen er vi blitt skuffet, sa han.

Gabriel understreket at både kansler Merkel og sosialdemokratenes partileder og kanslerkandidat Martin Schulz kjente til de skarpe tiltakene på forhånd.

Fengsler tyskere for å bruke dem som gisler

Steudtner ble formelt fengslet denne uken, men han ble pågrepet sammen med ni andre menneskerettighetsaktivister for to uker siden – blant andre lederen for Amnesty International i Tyrkia.

Ifølge avisen Bild forsøker Tyrkia å bruke fengslede tyske statsborgere som gisler til å få utlevert to eksgeneraler som søkte asyl i Tyskland etter kuppforsøket i fjor sommer.

Erdogan skal ha kommet med tilbudet knyttet til Die Welts journalist Deniz Yücel, som har sittet fengslet i Tyrkia i fem måneder. En talsmann for utenriksdepartementet har sagt at en slik type handel overhodet ikke kommer på tale.

Siden kuppforsøket i fjor er 22 tyske statsborgere blitt arrestert og mistenkt for terror, ni av dem sitter fortsatt fengslet. Flere har dobbelt statsborgerskap, skriver Die Welt.

Die Welts journalist Deniz Yücel har sittet fengslet siden februar. Saken har fått enorm oppmerksomhet i Tyskland.

Daimler og kebabkiosk på «terrorliste»

Tyrkia har også overlevert tyske hemmelige tjenester en liste over «terror-støttespillere» som blant annet inkluderer bilprodusenten Daimler, kjemikonsernet BASF og en kebabkiosk, avslørte ukeavisen Die Zeit torsdag.

Listen inkluderer 68 firmaer og enkeltpersoner som skal støtte Gülen-bevegelsen Erdogan anklager for å stå bak kuppforsøket.

Tyrkiske myndigheter overleverte listen til Bundeskriminalamt, den nasjonale politimyndigheten, for flere uker siden. Politiet svarte med å be om mer informasjon, men har ikke fått svar.

I et stort intervju med Die Zeit i begynnelsen av juli sa president Erdogan at han har overlevert 4500 mapper med informasjon om angivelige Gülen-tilhengere til Tyskland. – Tyskland må utleverer disse til Tyrkia, sa han. – Så lenge det ikke gjøres, anser Tyrkia Tyskland som et land som beskytter terrorister.

Her hilser den tyske utenriksministeren Sigmar Gabriel på president Erdogan under G20-møtet. Torsdag advarte Gabriel tyskere mot å reise til Tyrkia.

Nektes å besøke NATO-base

Fengslingen av menneskerettighetsaktivisten Steudtner kom for øvrig bare dager etter at Tyrkia erklærte at tyske forbundsdagsrepresentanter nektes innreise til NATOs militærbase i Konya. For Tyskland er det essensielt at folkevalgte kan besøke soldater på oppdrag de utfører på vegne av Forbundsdagen.

En tilsvarende konflikt knyttet til basen Incirlik endte med at Tyskland trakk sine soldater ut tidligere denne måneden.

Andre konflikter som har slitt på forholdet mellom Tyrkia og Tyskland den siste tiden er:

I Tyrkia står forholdet til Tyskland også høyt på agendaen.

I forbindelse med det arrestasjonen av Peter Steudtner og fem andre menneskerettighetsaktivister, kritiserer det tyrkiske utenriksdepartementet Tyskland for å blande seg i indre anliggender.

Uttalelsene fra regjeringens talsmann Steffen Seibert er over streken, heter det i en artikkel i Daily Sabah.

– Konstitusjonen vår sikrer at ingen institusjon, autoritet, departement eller person kan gi ordrer eller instrukser til det juridiske systemet, ifølge utenriksdepartementet.

– En alvorlig tillitskrise

Tyrkias utenriksdepartement sendte torsdag ut en uttalelse der de gjorde det klart at den tyske utenriksministerens advarsler mot å reise til Tyrkia var «det siste og uakseptable eksempelet på en ensidig og fordreid innstilling».

– I det siste har det vært en alvorlig tillitskrise i forholdet med Tyskland, som er en venn og en alliert og som vi har historiske bånd til, heter det i uttalelsen.

Tyrkerne hevder hovedårsaken er dobbeltmoral fra Tysklands side. De viser til at selv om Tyskland kommer med «uakseptable» krav om at folk som er blitt arrestert på grunn av en terrorsiktelse, så får «lar de mistenkte med tilknytning til PKK og Fethullahs terrororganisasjon (FETÖ) operere fritt i sitt eget land».

Til journalister sa utenriksminister Mevlüt Çavuşoğlu at det var umulig for Tyrkia å inngå kompromisser i kampen mot terror, melder Hurriyet. Han la til at Tysklands krav ikke passer med diplomatisk høflighet.

Den tyrkiske ambassadøren til Tyskland, som altså ble kalt inn på teppet i det tyske utenriksdepartementet, sa etterpå at Tyrkia ønsker et bedre forhold til Tyskland.

– Den tyrkiske siden ønsker en normalisering, men det er åpenbart at dette ikke kan oppnås med en innsats bare fra den ene siden, sa ambassadør Ali Kemal Aydin ifølge det tyrkiske nyhetsbyrået Anadolu.

Han la til at begge sider må vise mer empati og solidaritet.

Norge endrer ikke reiserådene

Det norske utenriksdepartementet (UD) oppdaterte reiseinformasjonen for Tyrkia i begynnelsen av juli, og opplyser at de på nåværende tidspunkt ikke vurderer å endre gjeldende reiseinformasjon eller reiseråd for Tyrkia.

– Opprettelse eller endring av reiseråd, samt tilhørende reiseinformasjon vurderes løpende basert på situasjonen i det enkelte land. Vi er i dialog med blant andre nordiske land om reiseråd, og vi har i dag tilnærmet lik reiseinformasjon og reiseråd for Tyrkia. Ambassaden i Ankara følger sikkerhetssituasjonen i landet tett, opplyser UD.

Norske borgere frarådes ikke å reise til landet, med unntak av områdene i sørøst langs grensen til Syria, hvor man ifølge UDs reiseråd ikke bør oppholde seg nærmere enn ti km fra grensen om det ikke er strengt nødvendig.

I tillegg oppfordrer UD til å utvise aktsomhet og unngå store folkemengder i de større byene i Tyrkia.