Trump fordømmer vold og hat, men nevner ikke høyreekstremisme

Presidenten fordømte volden i Virginia, men understreket at det gjaldt både høyreekstremistene og motdemonstrantene.

Trump ga en kort kunngjøring lørdag men tok ingen spørsmål fra pressen.

– Vi fordømmer på det sterkeste dette opptrinnet av hat og fordommer, sa president Donald Trump på en pressekonferanse fra New Jersey lørdag kveld norsk tid.

Så la han til: – På mange sider! På mange sider!

– Vi er stolt av hvem vi er

Det er erklært unntakstilstand i byen Charlottesville lørdag etter at hvite nasjonalister braket sammen med motdemonstranter. Det kulminerte da en bil kjørte inn i en gruppe av motdemonstranter i stor fart. En person er bekreftet død, og nitten er skadet.

– Hatet og polariseringen må stoppe nå, sier presidenten.

Trump oppfordret lørdag amerikanerne til å stå samlet mot vold og hat.

– Uansett hudfarge og meninger og politisk parti er vi alle amerikanere først. Vi er stolt av hvem vi er, sa Trump.

Presidenten sa at regjeringen «vil studere denne situasjonen og se hva vi gjør galt som nasjon for at slike ting kan skje.» Trump sa at han hadde snakket med guvernøren i Virginia, Terry McAucliffe.

– Når jeg ser Charlottesville, synes jeg det er veldig trist, sa Trump.

Situasjonen i Virginia lørdag.

Tok ingen spørsmål

Demonstrasjonen i Charlottesville var arrangert av den høyrenasjonalistiske organisasjonen «Unite the Right». De protesterte mot at byen vil fjerne en statue av en general Robert Lee, som ledet sørstatstropper under den amerikanske borgerkrigen.

Trump tok ingen spørsmål fra pressen og nevnte ikke noe om rasisme og hvit nasjonalisme i sine kommentarer. Det gjorde han heller ikke i sin uttalelse på twitter.

Flere journalister ropte etter ham for å få kommentarer om han anså angrepet med bilen som terrorisme, og om han hadde noen kommentarer til det rasistiske og nasjonalistiske budskapet i marsjen.

Trump fortsatte å gå uten kommentar. Han er blitt sterkt kritisert i amerikanske medier lørdag for å ikke fordømme nasjonalismen direkte.

Andre republikanere, inkludert leder i representantenes hus Paul Ryan og senator Marco Rubio, har fordømt den høyrenasjonalistiske marsjen som «motbydelig» og «uakseptabel».

Sterkt kritisert

I løpet av lørdag ettermiddag tiltok kritikken mot presidents repons her i USA, også fra andre republikanere. To av Trumps motstandere i primærvalgkampen kom brukte twitter til å sette presidenten på plass:

«Det er svært viktig for nasjonen å høre at presidenten beskriver hendelsene i Charlottesville for det de er - et terrorangrep fra hvite nasjonalister,» skrev senator Rubio på twitter.

«Hvite nasjonalister og deres fordommer representerer ikke vårt land. Alle amerianere burde fordømme dette ekle hatet,» skrev tidligere Florida-guvernør Jeb Bush.

Demokratenes leder i Senatet, Chuck Schumer, var skarpere i sin kritikk.

«Innen presidenten spesifikt fordømmer alt-rights oppførsel i Charlottesville, har han ikke gjort jobben sin,» skriver Schumer.