Verden

Fransk domstol kan skrote burkiniforbud

Frankrikes grunnlovsdomstol ventes fredag å avgjøre om lokale myndigheter kan nekte kvinner å ikle seg heldekkende badedrakt på stranda.

Frihet, likhet, søsterskap, står det på denne plakaten som demonstranter holder opp utenfor den franske ambassaden i London torsdag. Burkiniforbudet som råder på en rekke franske strender, har skapt kraftige reaksjoner langt utenfor Frankrikes grenser.
  • NTB

Burkiniforbudet som er innført i en rekke franske byer i sommer, har skapt voldsomme reaksjoner langt utenfor landets grenser.

I Frankrike har saken havnet i landets øverste administrative domstol, som vurderer om de lokale forbudene er i tråd med grunnloven. Konkret behandler domstolen i Paris burkiniforbudet som er lagt ned i byen Villeneuve-Loubet i nærheten av Nice i Sør-Frankrike. Men kjennelsen som er ventet fredag ettermiddag, kommer trolig til å skape presedens for de rundt 30 byene som har lagt ned forbud mot burkinien.

Burkiniforbudene har utløst en hissig debatt om kvinners rettigheter, sekularisme og religionsfrihet.

Les også

Fransk domstol sier ja til burkini-forbud

En muslimsk kvinne iført heldekkende badedrakt – burkini – på en strand i Marseille 17. august. I 15 byer har lokale myndigheter innført forbud mot plagget.

Splitter regjeringen

Saken har også splittet regjeringen. Statsminister Manuel Valls støtter de lokale ordførerne og sa torsdag til TV-kanalen BFM at burkinier representerer «kvinneslaveri».

Les også

Fransk minister advarer mot «stigmatisering» i burkinistrid

Andre mener tiltaket bare forverrer spenningene i Frankrike etter en rekke blodige terrorangrep utført av muslimske ekstremister. Utdanningsminister Najat Vallaud-Belkacem, en feminist med røtter fra Nord-Afrika, mener forbudet mot plagget er politisk motivert. Ministeren påpeker at hun selv ikke liker burkinien, men mener tiltaket nører opp under rasistiske holdninger.

– Min drøm er et samfunn der kvinner er frie og stolte av kroppene sine, sier Vallaud-Belkacem til radiokanalen Europe-1.

Torsdag sa Nicolas Sarkozy på et valgmøte at han vil gå inn for et nasjonalt burkiniforbud dersom han vinner presidentvalget til neste år. Den 61 år gamle konservative ekspresidenten kom med uttalelsen på et politisk møte i Provence.

Burkiniforbudet som råder på en rekke franske strender, har skapt kraftige reaksjoner langt utenfor Frankrikes grenser. Her viser demonstranter sin motstand utenfor den franske ambassaden i London torsdag. Foto: Neil Hall / Reuters / NTB scanpix

Frp-støtte i Norge

Onsdag ble det brennhett på sosiale medier da det dukket opp bilder på nettet der fire påkledde, væpnede politifolk tilsynelatende beordret en kvinne til å kle av seg på stranda i Nice.

Høytstående politikere i en rekke land har uttalt seg om saken, og i Norge har Fremskrittspartiets leder i Oslo tatt til orde for et forbud etter mønster fra Nice.

Lavere domstoler har opprettholdt lokale myndigheters rett til å håndheve forbudet. Retten i Nice argumenterte blant annet med at den heldekkende badedrakten kan oppfattes som en provokasjon som øker spenningene i lokalsamfunnet.

Demonstranter protesterer mot burkiniforbudet utenfor den franske ambassaden i London torsdag. Lignende demonstrasjoner er blant annet arrangert utenfor Frankrikes ambassade i Berlin.

Bøtelegges

De to menneskerettighetsorganisasjonene som har gått rettens vei, framholder at forbudene er diskriminerende.

Andre kritikere mener de lokale forskriftene er for vage, noe som gjør at lokalt politi også har bøtelagt kvinner som bare har på seg skaut og tunika på badestranda.

Burkiniforbudet i Nice ble innført etter lastebilmassakren som kostet 84 menneskeliv på Promenade des Anglais på nasjonaldagen 14. juli. Senere fulgte en rekke byer etter, hovedsakelig i Sør-Frankrike.

Siden er flere kvinner blitt bøtelagt og forvist fra franske strender på grunn av sin påkledning.

Les også:

Les også

  1. Burkini- frihet for meg, hodebry for samfunnet | Rabia Musavi

  2. Nederland går inn for forbud mot burka og niqab

Les mer om

  1. Europa
  2. Religionsfrihet