Lørdag møtes rolagene til prestisjeuniversitetene Oxford og Cambridge for 161. gang til den tradisjonsrike kapproingen på Themsen. Cambridge — i lyseblå blazer - leder den historiske rivaliseringen med 81 seire, mot mørkeblå Oxfords 78 seire.

Kampen følges av langt flere enn landets rointeresserte, og ses av mange millioner briter direkte på BBC.

Rokonkurransen er det viktigste sportslige utløpet for den årelange rivalisering mellom landets to beste universiteter, som strekker seg fra akademisk prestisje, til Nobel-priser og topplasseringer på rangeringer over verdens skolebenker.

Årets konkurranse markerer et historisk skille, uansett hvem som måtte gå av med seieren.

Kvinner for første gang

Cambridges kvinnelag i sving i 1919.
THE BOAT RACES

Oxford-studentene og Cambridge-studentene har kapprodd på Themsen siden 1829, det vil si de mannlige studentene. Kvinnenes konkurranse ble etablert i 1927, men kvinnene har alltid vært henvist til en annen dag. I begynnelsen ble kvinnene møtt av sinte rop fra menn langs elvebredden.

Årets konkurranse blir altså første gang kvinnene og mennene konkurrerer samme dag, kvinnene en time før mennene skal i ilden. Og hvorfor fikk kvinnene endelig ro samme dag som mennene?

Sponsoren Newton Investment Management gjorde det klinkende klart at de krevde at kvinnene skulle delta i det samme prestisjearramegementet for at de skulle bla opp.

Kompiser og konkurrenter

Båtracets to fedre, Charles Merrivale og Charles Wordsworth.
THE BOAT RACES

Ideen til konkurransen ble først pønsket ut av to studiekamperater, Oxford-student Charles Wordsworth og Cambridge-student Charles Merrivale. De to ble kjent i Cambridge da de begge gikk på kostskolen Eton, der begge var aktive roere.

10.februar 1829 ble hansken kastet, med ordlyden:

Universitetet i Cambridge utfordrer herved universitetet i Oxford til en rokonkurranse i nærheten av London, hver i en åttemannsbåt i løpet av påskeferien.

Les også : Dette Oxford-studiet er Storbritannias statsministerskole

Første stikk til Oxford

Her fra det rekordjevne 1877-racet.
THE BOAT RACES
  1. juni samme år ble den første konkurransen avholdt, på Themsen. Oxford rodde i land en overlegen seier, og vinnerbåten er i dag utstilt ved romuseet i Henley. De første 25 årene ble konkurransen kun avholdt med ujevne mellomrom.

I begynnelsen var reglene noe annerledes enn i dag. De to lagene rodde ikke samtidig, side om side, men hver for seg. Både tid og stil var kriterier.

Først i 1935 ble reglementet endret, og de to lagene rodde om kapp.

Uavgjort og drama

Cambridge-båten tar inn vann i 1978.
THE BOAT RACES

Opp gjennom årene har det vært mangt et jevnt race. Men 1877 står igjen som en klassiker, det eneste året det ble uavgjort på tiden 24 minutter og 8 sekunder.

En åre ble brukket, krangling om målgangen og en dramatisk opphenting gjorde dette til en av de mest nervepirrende konkurransene mellom de to prestisjeskolene.

Og båtracehistorien er full av dramatikk, sabotasjeforsøk og bitre tap. Tre ganger har en av båtene sunket, og måtte gi opp. To ganger for Cambridge (i 1859 og 1978) og en gang for Oxford (1925).

2003 står igjen som det jevneste av alle årene. Dette spesielle året utmerker seg også fordi det splittet et brødrepar, for Oxford rodde David Livingston og for Cambridge-laget hans bror James.

Seieren gikk til slutt David og Oxford av med — med en knapp fots lengde.

Berømte roere

Jubel for Oxford-laget, etter at de stakk av med seieren i den 151. kapproingen.
JOHN D MCHUGH

I tillegg til en hel rekke suksessrike roere og akademikere har et knippe berømtheter deltatt i konkurransen opp gjennom årene.

Skuespiller Hugh Laurie rodde for Cambridge i 1980, slik hans far også gjorde flere år før ham. Også The Winklevoss-tvillingene, som senere var blant Facebooks gründere, rodde i 2010 for Oxford.

(Kilde: The Boat Race)