Verden

Luftfartstilsynet etter flyplassangrepene: - Ikke aktuelt å flytte sikkerhetskontrollen

Det er ikke aktuelt å flytte sikkerhetskontrollen ut av flyplassbygningene for å hindre terror-anslag. - Det viktigste er å hindre køer, mener Luftfartstilsynet.

Flytting av sikkerhetskontrollen til utenfor flyplassene har vært diskutert som tiltak mot terror, men forkastet.
  • Knut-erik Mikalsen
    Knut-erik Mikalsen

– Å flytte sikkerhetskontrollen har vært diskutert på EU-nivå som et tiltak mot terror, men det kommer ikke til å skje. Uansett hvor sikkerhetskontrollen foregår vil det oppstå køer som vil være mulige terrormål, sier avdelingsdirektør for sikkerhet i Luftfartstilsynet, Jørgen Ingebrigtsen, til Aftenposten.

Han er ikke bare øverste sjef for sikkerhetsarbeidet på norske flyplasser, men deltar også i med i securityarbeidet på EU-nivå.

Han viser til at Ataturk-flyplassen utenfor Istanbul er en av de få flyplassene som har innført sikkerhetskontroll før man kommer inn selve avgangshallen, men at heller ikke det kan hindre terrorister i å spre død og lemlestelse.

  • LES OGSÅ: Sikkerhetskontrollen: - Falsk trygghet for de risende.

Bombe i røntgenmaskinen

– Ut fra det jeg har sett på internasjonale nyhetskanaler eksploderte den ene bomben inne i en røntgenmaskin idet bagasjen til den ene terroristen ble scannet. Det viser at terroristene kan slå til hvor som helst og at svaret nødvendigvis ikke er å flytte sikkerhetssjekken, mener Ingebrigtsen.

Han sier at arbeidet for å øke sikkerheten på europeiske flyplasser pågår med høyt tempo.

Den ene eksplosjonen skjedde ved inngangen til terminalbygningen.

Kan frakte inn store mengder sprengstoff som bagasje

En hendelse som i Istanbul, mener Ingebrigtsen, vil ikke forsinke arbeidet med å finne frem til tiltak som kan effektivisere kontrollen for passasjerene ytterligere.

– Heller tvert imot. Det er et klart mål å øke sikkerheten samtidig som vi gjør sikkerhetssjekken av passasjerene til en mindre tidkrevende og dermed raskere. Det ene utelukker nødvendigvis ikke det andre. Det er store passasjermengder og det er viktig å få til god flyt på flyplassene nettopp for å hindre at det oppstår køer. Men vi må erkjenne at alle trafikk-knutepunkter som flyplasser, togstasjoner og skipsterminaler er terrormål fordi man der kan frakte inn store mengder sprengstoff i kofferter uten at noen vil fatte mistanke, mener Ingebrigtsen.

Sikkerheten på Ataturk-flyplassen utenfor Istanbul er ytterligere skjerpet etter angrepet.

Han sier imidlertid at det har skjedd viktige fremskritt på EU-plan for å øke sikkerhetsnivået i lufthavnene.

Kan sniffe seg frem til sprengstoff

Norge og de øvrige europeiske land har i et par år nå brukt en ny teknologi som skal avsløre reisende med sprengstoff i bagasjen. Utstyret består i en partikkeldetektor som kan avsløre ulike typer sprengstoff, og som brukes ved at strips strykes både på bagasje og fysisk på passasjerene. En sensor vil avsløre forekomst av stoffer lik de stoffene som fins i ulike typer sprengstoff.

– Det nye utstyret er det viktigste enkelttiltak for å hindre terroranslag mot luftfarten som vi har sett på svært mange år. Hvis alle flyplasser og sikkerhetsmyndigheter sørger for at det blir brukt slik det skal – hyppig, systematisk og uforutsigbart - vil dette være et viktig tiltak for å hindre terroranslag, sier Ingebrigtsen.

Dette er en partikkel-detektor som kan avsløre sprengstoff i bagasje eller på passasjerer.

Tester kan oppheve væskeforbudet

Også det omstridte væskeforbudet kan etter hvert få en løsning med ny teknologi, fordi det i dag fins utstyr som kan skille mellom ufarlig væske og flytende sprengstoff.

– Foreløpig blir tester gjort med små mengder væske, så hvor raskt dette kan bli en generell løsning på europeiske flyplasser er det ikke mulig å si noe om i dag, sier Ingebrigtsen.

Les mer om

  1. Avinor
  2. Luftfart
  3. Luftfartstilsynet
  4. Tyrkia