I Paris er det nå forbudt å kjøre 20 år gamle biler

Fra og med 1. juli kan du få bot om du kjører en 96-modell i Paris’ gater.

En mann med en bil som er ganske mye eldre enn 20 år, blir fortalt av politiet at bilen hans ikke lenger er lov å bruke i Paris.

Målet med forbudet mot gamle biler er at det skal kutte ned på luftforurensingen i byen.

Paris er en av mange storbyer som sliter med luftforurensing.

Tall fra franske helsemyndigheter viser at nesten 50.000 mennesker dør av luftforurensing i Frankrike årlig. I Europa er tallet cirka 400.000 og nesten 4 millioner på verdensbasis.

Biler som er førstegangsregistrert før oktober 1997 og motorsykler som er registrert før juni 1999, skal ikke lenger få kjøre på gatene i Paris.

Tiårsgrense

De som vil kjøre i Paris i årene fremover, er nødt til å skaffe seg moderne biler.

Fra og med 2020 skal bare biler som er registrert etter 2010 få lov å kjøre.

I tillegg til pisken, har den franske staten også noen gulrøtter på lager. De som bytter ut en gammel dieselbil med en ny lavutslippsbil vil kunne få over 30.000 kroner i subsidier. Og kjøper franskmenn elbiler, kan subsidiene nærme seg 100.000 kroner.

Men noen unntak er det

Det nye forbudet blir heller ikke fullstendig. Du kan fortsatt kjøre gammel bil i Paris mellom klokken 8 om kvelden og 8 om morgenen.

Og en del veteranbiler vil bli unntatt forbudet.

Men om du tar sjansen, enten som franskmann eller norsk turist med en gammel bil, er straffen ikke avskrekkende.

I år vil boten være på 35 euro, og fra neste år øker den til 68 euro.

BBC skriver også at i London har den nye ordføreren Sadiq Khan foreslått noe lignende. Han vil at det skal bli dyrere for dieselbiler, som i Oslo, å kjøre inn i byen. I tillegg vil han ha en ekstra avgift på biler som er fra før 2005.

Neste 10.000 mennesker dør årlig av luftforurensing i den britiske hovedstaden.

Fortvilet Peugeot-eier

De nye reglene i Paris har også fått kritikk for å være diskriminerende overfor fattige som ikke har råd til å kjøpe ny bil.

– Jeg kjører 50 kilometer i uken. Jeg har ikke råd til å bytte bil, og vil fortsette å bruke den. Så får jeg heller få bot ukentlig, sie Marc Martin til Reuters. Han bruker sin gamle Peugeot til å levere billedrammer til kunder.

Skriftlige kilder: Nyhetsbyråene Bloomberg og Reuters.