Verden

London kan gå mot boligkrasj

Det hysteriske eiendomsmarkedet i London kan være ved et vendepunkt.

De dyreste leilighetene er nå vanskelig å få solgt i London. Entrepre-nører har begynt å gi rabatt, men så snart en av dem går konkurs, kan frykten bre seg og boblen sprekke, sier eiendomseksperter til The Independent.
  • Christina Pletten
    Christina Pletten

Investorer og rikfolk har pøst penger inn i eiendom i London. Nå kan eventyret være slutt.

Flere spår full sprekk og boligkrasj i London.

Tilbudet på byens eiendomsmarked er nå langt større enn etterspørselen, skriver The Financial Times. Byggherrene har problemer med å selge nye leiligheter, og entreprenørselskaper faller som en stein på børsen. Det verste tegnet for dem som har mye penger investert i millionbyens rådyre kvadratmeter er kanskje dette: hedgefond har begynt å «shorte» eiendomsutviklere — det vil si at de vedder penger på at det skal gå dårlig.

Spår fall

Det amerikanske boligselskapet JLL spår at prisene vil falle med tre prosent i løpet av 2016, ifølge FT. For bare tre måneder siden anslo det samme selskapet at prisene ville stige med én prosent.

Over 40.000 leiligheter til en verdi av 12 millioner kroner (1 million pund) eller over er nå under bygging, ifølge The Independent.

De siste ti årene har den britiske hovedstaden vært en magnet for verdens aller rikeste. Milliardærer og investorer har pøst penger inn i eiendomsmarkedet etter finanskrisen. Det førte til at mens prisene falt i mange andre deler av landet, skjøt verdien på Londons leiligheter og hus i været. Det gjorde også skyskrapere i stål og betong med dyre luksusleiligheter.

Entreprenører og meglere har skrudd priser og forventninger oppover og oppover, helt til surstoffmangelen begynte å bli akutt på slutten av fjoråret. Nå ser det ut som om høydesyken har satt inn for alvor.

Trygg havn

Pengesterke russere, arabere og asiater har kjøpt opp store deler av eiendommene i bykjernen, både som bolig, fritidsbolig og som ren investering. Londons boligmarked har vært en trygg havn i et vaklende og usikkert aksjemarked for alle med noen milliarder for mye i skuffen.

I toppåret 2014 steg prisene med over 20 prosent i noen av bydelene.

Nå har flommen av utenlandsk kapital tørket ut. Kineserne og russerne strever med økonomien, og lave oljepriser legger en demper på investeringsviljen til araberne.

Håpløst

For folk som ikke er milliardærer har markedet i London vært et mareritt i flere år. Vanlige lønnsmottagere må flytte lenger og lenger ut av bykjernen, eller finne seg i betale stadig mer for mindre.

Tilbudet til leietagere har tendert mot det absurde; leiligheter uten toalett, ombygde skur, boder og garasjer og husvære som er så små at man kan ligge i sengen og lage mat på kjøkkenet.

Nå kan kanskje Londons ikke-millionærer få et lite pusterom - bokstavelig talt.