Verden

Hollande: - Dette er et terrorangrep

Den franske presidenten reiser hjem fra EU-toppmøtet på grunn av terrorangrepet for å holde krisemøte i Elysee-palasset i Paris.

  • Steffen Pedersen Øberg

— Det er et terrorangrep. Det er ingen tvil om det, sa Hollande da han møtte pressen i 13-tiden, fredag.

— Så vidt vi vet er én drept og to såret, sa han og bekreftet at gjerningsmannen er pågrepet og identifisert.

Hollande indikerte samtidig at det kan ha vært en andre angriper.

Den franske presidenten reiser hjem fra EU-toppmøtet på grunn av terrorangrepet for å holde krisemøte i Elysee-palasset i Paris.

— Vi husker alle hva som har skjedd i landet vårt tidligere, og i andre land også, det er derfor mange følelser involvert.

— Men følelser kan ikke være det eneste svaret på dette. Det krever også handling og forebygging. Vi må aldri gi etter for frykt, sa Hollande til pressen i Brussel før han forlot og dro til Paris for å lede krisemøte.

Sarkozy: - Et angrep på demokratiet

Statsminister Manuel Valls er for tiden i Colombia.

— Islamistisk terrorisme har igjen rammet Frankrike, sier han i en uttalelse.

Den tidligere Franske presidenten Nikolas Sarkozy sier ifølge BBC at angriperne har erklært krig mot «Frankrike, demokratiet og selve sivilisasjonen.»

Han ber samtidig franske myndigheter om å øke sikkerhetsnivået i landet.

Cameron uttrykker sympati

Den britiske statsministeren, David Cameron, snakket med Hollande på fredag for å uttrykke sine sympatier overfor Frankrike.

— Dette ser ut som en svært alvorlig situasjon, og våre tanker er med dem som er påvirket av dette, var statsministerens budskap ifølge en kilde i det britiske regjeringsapparatet.

Solberg: - Norge står sammen med Frankrike

Statsminister Erna Solberg (H) sier hun har stor medfølelse og sympati med ofrene og deres familier etter angrepet i Frankrike.

— Det er trist at Frankrike nok en gang rammes av det som ser ut til å være en terroraksjon. Nyhetsrapportene fra landet vitner om en grotesk hendelse, sier Solberg ifølge NTB.

Hun understreker at Norge står sammen med Frankrike i kampen mot terrorisme og ekstremisme.

Mindre enn seks måneder etter Charlie Hebdo

Angrepet rammet en gassfabrikk ved Grenoble sørøst i Frankrike. Én eller flere ekstremistiske islamister antas å stå bak anslaget. Hollande sier én eller to personer kjørte en bil inn i anlegget «med klar hensikt om å volde skade».

Angrepet skjer mindre enn seks måneder etter terrorangrepene i og rundt Paris hvor 17 mennesker ble drept i januar. Disse angrepene startet med en skytemassakre i redaksjonslokalene til Charlie Hebdo.