Verden

En halv milliard mennesker. Uutholdelig varme. Evig krig. Dette er oppskriften på tidenes flyktningkatastrofe.

Klimaendringer rammer Midtøsten og Nord-Afrika verst. - De arabiske nasjonene nekter å forholde seg til problemet, sier FN-spesialist Adel Abdellatif.

Flyktninger i ørkenen i Irak er blitt hardt rammet av hetebølgen i sommer, med lite tilgang til mat og vann. Her fra en leir utenfor Fallujah. Foto: Khalid Mohammed /AP/ NTB Scanpix

 • Christina Pletten
  Christina Pletten

– Tiden er i ferd med å renne ut for Midtøsten, sier Adel Abdellatif, FNs utviklingsorganisasjons (UNDP) seniorrådgiver for de arabiske stater.

Han ramser opp: Sesongene forsvinner. Våren og høsten er borte, byttet ut av lange perioder med hete. Det regner mindre og mindre. Grunnvannet tørker ut. Landbruksområdene skrumper inn. Samtidig øker befolkningen kraftig.

Dette er, ifølge Abdellatif, en oppskrift på en ny flyktningbølge som vil få den nåværende til å se ut som en bagatell.

– Ulevelige klimaforhold pluss en raskt økende befolkning pluss økonomisk desperasjon. Hvis du legger sammen disse tre får du oppskriften på en enorm forflytning av mennesker. Hvor vil de dra? De vil dra dit det er muligheter, sier Abdellatif.

 • Skjult under tundraen lå de dødelige bakteriene. En varmebølge vekket dem til live.

En flyktning fra Mosul, som har gått i mange timer i sommerens hetebølge i Irak, bæres av andre flyktninger. Foto: Uncredited /AP/ NTB Scanpix

Ulevelig for mennesker

Et stort område som strekker seg fra Nord-Afrika til Iran og Irak er rammet av voldsomme hetebølger denne sommeren. I Kuwait har man registrert 54 grader, en mulig ny verdensrekord. En halv milliard mennesker bor i denne delen av verden.

Klimaeksperter mener at deler av denne regionen kan bli for varm til at menneskekroppen kan overleve. Regionen nærmer seg temperaturer som vil være dødelig selv for mennesker i svært god form, skrev to forskere fra Massachussets Institute of Tecnology i en artikkel i journalen Nature Climate Change i fjor. Det vil også bli så varmt at maskiner og infrastruktur kan svikte og utgjøre fare, skrev de to.

Målene fra Parisavtalen i fjor høst vil ikke være nok til å hindre en flom av klimaflyktninger, skrev forskere fra Max Planck Institute i en artikkel i mai i år. Den globale oppvarmingen går mye fortere i disse områdene, på grunn av ørkentopografien. Det betyr at mange vil ha ulevelige forhold innen 2050, advarte forskerne. Allerede opplever regionen dobbelt så mange ekstremt varme dager som i 1970, og hyppigere og lengre varmebølger.

Vil ikke snakke om klimaendringer

Noen av de landene som er hardest rammet, er også de landene som har høyest inntekt fra fossile brennstoffer, for eksempel gulfnasjonene. Adel Abdellatif har jobbet i mange år med å øke bevisstheten rundt klimaendringer i Midtøsten, men har møtt liten interesse.

– Det er svært sterke krefter, både statlige og privat, som føler at de ikke har noen interesse av å snakke om klima. Svært mye av ressursene er fokusert på sikkerhet og terror, og man ser ikke på klimaforhold som et sikkerhetsspørsmål. Men det er det i høyeste grad, sier Abdellatif.

Regionen er inne i en ond sirkel, der klimaendringene fører til forhold som øker sjansene for konflikt, og konfliktnivået allerede forhindrer at de gjør noe med det.

– Dette er ikke et problem som kan løses på lokalt eller nasjonalt plan. Dette krevet et stort samarbeid over hele regionen der man for eksempel jobber med å finne billigere måter å produsere drikkevann. Men jeg ser ikke noe tegn til at det skjer, sier han.

Den onde sirkelen med mangel på handling, økt konfliktnivå og forverrede klimaforhold vil tvinge stadig flere til å flykte, sier Abdellatif.

– Det er den sterkestes rett som råder. Denne kampen vil bli stadig mer prekær, og det vil gjøre det lettere å mobilisere mennesker til ekstreme ideologier og religion.

En pilegrim i Mecca beskytter seg fra heten. Maskineri og infrastruktur kan også bli rammet av økende temperaturer, mener forskere. Foto: Mosa'ab Elshamy /AP/ NTB Scanpix

«Usynlige» så lenge de ikke krysser Middelhavet

Mange mennesker er allerede på flukt fra områder rammet av ekstremvær, sier Abdellatif, og nevner Jemen og Afrikas horn. Foreløpig har det imidlertid skjedd innad i landene, eller regionene.

– Så lenge flyktningene ikke krysser Middelhavet, registrerer de ikke på radaren til Europa. Derfor har det vært lite oppmerksomhet rundt klimaflyktningene i denne regionen. Men faktum er jo at det har vært store folkebevegelser på Afrikas horn, og i Irak og Syria, sier Abdellatif.

Varmere, tørrere ørkener vil også gjøre luftkvaliteten dårligere, ifølge forsker Jos Lelieveld fra Max Planck Institute. Ørkenstormer kombinert med temperaturøkning vil gjøre leveforholdene verre og verre, sier han til nettstedet phys.org.

– Forlengede varmebølger og ørkenstormer vil øke presset på migrasjonsstrømmen, sier Lelieveld.

 • Bildet av den støvete og blodige femåringen Omran fra Aleppo i Syria sjokkerte en hel verden denne uken. Hva var det med akkurat dette bildet som var så sterkt? Hør journalist Christina Pletten i diskusjon med Åshild Eidem og Silje Rønning Kampesæter i denne ukens utgave av Aftenposten Verden:

Les mer om

 1. Klima
 2. Flyktninger
 3. FN
 4. Tørke
 5. Europa
 6. Irak
 7. Vær