Verden

Ungarsk ordfører ber flyktninger dra en annen vei

Den ungarske ordføreren hadde ideen til piggtrådgjerdet som skulle holde flyktningene ute. Nå gjør han seg bemerket med en Hollywood-inspirert skremselsvideo.

Den høyreorienterte ordføreren Laszlo Toroczkai står bredbent foran byens lokale grensevakter.
  • Tor Arne Andreassen
    Tor Arne Andreassen
    Journalist
Nyhetsbrev Få oversikten med vårt nyhetsbrev om Ukraina

— Ungarn er et dårlig valg. Asotthalom er det dårligste. Det er budskapet den høyrevridde ordføreren Laszlo Toroczkai gir til flyktninger og migranter som de siste månedene har strømmet til Europa.

Se videoen her:

Tusener av flyktninger og migranter har valgt å reise gjennom Ungarn, og ordføreren i grensebyen Asotthalom er mannen som ga inspirasjonen til byggingen av det 175 kilometer lange gjerdet langs grensen mellom Serbia og Ungarn.

— Hvis noen truer med å bryte seg inn i huset ditt, så setter du opp et gjerde. Vi må få lov til å forsvare grensene våre. Dette er også grensen til EU og Schengen, saToroczkai til Aftenposten i slutten av august.

Dramatisk video

Nå gjør altså den samme Toroczkai seg bemerket med en video der han advarer ulovlige innvandrere om at nye lover kan medføre fengselsstraff for dem som krysser grensen til Ungarn på ulovlig vis.

– Hvis vi lar flere titalls millioner innvandrere med ulike religioner og kulturer komme til Europa, vil det til slutt oppstå en blodig konflikt, mener Laszlo Toroczkai, ordfører i grensebyen Asotthalom.

For å understreke at det er en særdeles dårlig idé å krysse grensen ved hans by, opplyser han om at politiet og hærens grensevakter i Asotthalom blir støttet av «milits og sivile vakter». Med den typen dramatisk musikk som man gjerne hører på trailerne til amerikanske actionfilmer, får vi se en av vaktene som farer av gårde på en motorsykkel langsmed gjerdet.

Knyttes til høyreradikalt parti

Toroczkaier en kjent figur på den ytterste høyresiden i Ungarn. Han er ikke selv medlem av høyreradikale Jobbik, men partiet støttet hans forrige valgkamp i byen. Den vant han med 71,5 prosent av stemmene.

Den dramatiske videoen er blitt lagt ut på YouTube, og hadde søndag blitt sett nesten 1,2 millioner ganger.

Aftenposten møtte Laszlo Toroczkai i Ungarn:

Les også

– Vi kan ikke ta imot alle som vil komme. Det betyr slutten på Europa

Anbefaler en annen rute

Mot slutten av videoen bruker ordføreren et kart fra Google Maps til å illustrere at kjøretiden fra Beograd i Serbia til München i Tyskland er kortere gjennom Kroatia, Slovenia og Østerrike enn gjennom Ungarn og Østerrike.

— Ikke stol på de løgnaktige menneskesmuglerne, heter det.

Videoen er allerede blitt parodiertved å bli kryssklippet sammen med klipp fra Jurassic World.

I nabolandet diskuteres også tiltak for å begrense flyktningestrømmen:

Les også

Opp mot 13.000 migranter til Østerrike i går

Les også

  1. Denne høyreradikale ordføreren er hjernen bak Ungarns omstridte gjerde

Les mer om

  1. Migrantkrisen i Europa
  2. Migrasjon
  3. Flyktninger