Verden

Meningsmåling: Liten tro på ny Labour-leder

Bare 24 prosent i en meningsmåling mener at den nyvalgte Labour-lederen Jeremy Corbyn er egnet til å bli statsminister. 39 prosent tror Labour kommer til å bli slått i de neste to valgene.

Jeremy Corbyn ble lørdag valgt til Labours nye leder. PETER NICHOLLS

 • Ntb

Det er meningsmålingsinstituttet Survation som har gjennomført en nettbasert meningsmåling for avisa Mail on Sunday.

Reaksjonene på valget av den venstreradikale Jeremy Corbyn er svært sprikende i britiske aviser. Mens tabloidavisen Sunday Express har «Farvel, Labour» på forsiden, kaller avisa The Guardian Corbyns seier et politisk jordskjelv som sprenger Richters skala.

Bedre enn Blair

Jeremy Corbyn var den siste som meldte seg på i kampen om å bli Labour-leder. Ingen hadde tro på at den da for de fleste ukjente Labour-veteranen hadde noen sjanse til å vinne. Men Corbyn har overrasket alle og har fått støtte fra blant andre mange unge og fra de mektigste fagforeningene i Storbritannia.

Lørdag ble han valgt til ny Labour-leder med et overveldende flertall. 66 år gamle Corbyn slo knockout på motkandidatene og fikk 59,5 prosent av stemmene. Det er enda bedre oppslutning enn da Tony Blair ble valgt til Labour-leder i 1994. Da fikk han 57 prosent av stemmene, skriver avisen The Independent.

Blair vant tre valg for Labour, men Storbritannia-ekspert og førstelektor ved Universitetet i Agder, Jan Erik Mustad, tror ikke at Labour kommer til å vinne noe valg med Corbyn som partileder.

— Valget kan være bra som indremedisin, men valgmessig er det en katastrofe. Partiet vil ikke ha mulighet til å vinne valg med Corbyn som partileder, sier Mustad til NTB.

Her kan du lese hvordan valget av Corbyn kommer til å påvirke partiet:

Les også

Revolusjon i Labour

Splittet parti

Jeremy Corbyn får en stor oppgave med å samle partiet, mener tidligere partileder Ed Miliband.

— Jeg håper at Jeremy strekker ut en hånd til alle deler av partiet, for han har en stor jobb å gjøre med å samle partiet, og jeg tror han vil gjøre det, sier Miliband til BBC.

Flere ledende Labour-medlemmer, blant dem Ed Miliband, sier det er uaktuelt å sitte i skyggeregjeringen i det britiske parlamentet etter at Jeremy Corbyn ble valgt til partileder.

Også to av Corbyns motkandidater i ledervalget, Yvette Cooper og Liz Kendall, har utelukket at de vil sitte i Corbyns skyggeregjering. Også fem av medlemmene i dagens skyggeregjering har sagt det samme.

Skyggeregjeringen i det britiske parlamentet består av opposisjonens fremste talspersoner. Hver skyggeminister følger hvert sitt regjeringsmedlem.

Her kan du lese mer om hvem Corbyn er:

 1. Les også

  Dette er den nye Labour-lederen

Vi videreutvikler våre artikler.
Hjelp oss å forbedre, gi din tilbakemelding.
Gi tilbakemelding

Les mer om

 1. Storbritannia

Relevante artikler

 1. VERDEN

  Syv spørsmål og svar om borgerkrigen i Labour

 2. VERDEN

  Labour-lederen vraket av sine egne i hemmelig avstemning

 3. KOMMENTAR

  Hvis Jeremy Corbyn vil bli statsminister, må han skaffe seg et nytt folk | Per Edgar Kokkvold

 4. VERDEN

  Nestlederen vil ikke utfordre Labour-lederen

 5. KOMMENTAR

  Britisk patriotisme gjør Theresa May populær blant arbeidsfolk og rikfolk .

 6. VERDEN

  Hun vil utfordre Labour-lederen