Wikileaks-kilde tiltalt

Soldaten som ble arrestert for å ha lekket en video som viser et amerikansk angrep på sivile irakere, kan ende opp i fengsel.

Wikileaks-videoen viste hvordan amerikanske soldater gikk til angrep uten selv å ha blitt beskutt.
  • Kristoffer Rønneberg
Menig Bradley Manning.

Det amerikanske forsvaret har tiltalt 22-årige Bradley Manning på to punkter for å ha lekket en video som

Les også

- Video viser amerikansk luftangrep

sivile irakere i et luftangrep i 2007.

Nå kan han ende opp med en dom på ti års fengsel.

Videoen ble publisert av nettstedet Wikileaks i april, og skapte en mediestorm uten like. Blant de 12 drepte var to ansatte i nyhetsbyrået Reuters.

Manning ble arrestert i april, og har sittet fengslet i Kuwait i påvente av tiltalen. Han er nå tiltalt for både å ha lastet ned hemmeligstemplet informasjon på sin egen datamaskin samt for å ha overlevert denne informasjonen til andre.

Les hele tiltalen her.

Avslørt av eks-hacker

22-åringen ble avslørt etter at han sendte e-post og direktemeldinger til en tidligere hacker, Adrian Lamo, der han skrøt av hvordan han var kilden til Wikileaks-videoen. I tillegg til videoen skal han ha overført 150.000 sider fra hemmeligstemplede dokumenter til nettstedet samt en video som viser et amerikansk luftangrep i Garani i Afghanistan i 2009.

Lamo gikk rett til det amerikanske etterforskningsbyrået FBI med informasjonen. Til magasinet Wired sier han at han gjorde det «fordi liv sto i fare».

— Det han gjorde, var til stor skade for vår nasjonale sikkerhet. Dette var ikke bare en video. Det var også massevis av annen dokumentasjon, sier Lamo til nettstedet Cnet.

Videoen fra Irak er lagt ut i sin helhet på Wikileaks sammen med en 17 minutter lang kortversjon. I videoen, tatt fra et kamera på et Apache-helikopter, kan man se hvordan soldatene skyter mot en gruppe mennesker på gaten i Bagdad etter at de feilaktig hevder at de ble beskutt.

Flere av mennene på bakken bar våpen, blant annet noe som ser ut som en granatkaster. Men videoen viser også tydelig at våpnene ikke var i bruk.

Se videoen her:

Senere i videoen går amerikanerne til angrep på en varebil som kjører for å frakte folk som ble skadet i det første angrepet. To små barn i varebilen overlever mirakuløst, men ble skadet.

Wikileaks sliter

Det er første gang Wikileaks har mistet en kilde. Nettstedets grunnlegger, Julian Assange, har vært svært nøye på å beskytte dem som kommer til ham med informasjon, og tiltalen mot Manning er et stort tilbakeslag for både ham og nettstedet.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Reuters-fotografen ble drept i det amerikanske luftangrepet. FOTO: AP

Amerikanske myndigheter skal ha startet en omfattende kampanje mot Wikileaks, og Assange hevder at han har vært livredd for at han skal bli innhentet av myndighetene. Nylig gikk han under jorden i flere uker, før han dukket opp igjen i Belgia for noen uker siden.

Nå er også nettstedet i dårlig stand. Den siste tiden har det vært umulig å laste opp dokumenter til nettsiden, skriver Wired.

Siden årsskiftet har Wikileaks, som tidligere offentliggjorde store mengder informasjon hver eneste måned, kun lagt ut 12 nye dokumenter på sine nettsider.

Wikileaks har også lenge slitt med manglende inntjening, men videoen fra Irak sørget for at pengene begynte å strømme inn.

«Vår tids Daniel Ellsberg»

Nettstedet har ikke bekreftet at Manning er kilden til Irak-videoen, og har tidligere opplyst at all informasjon som sendes inn er anonymisert.

— Dersom anklagene mot Manning er sanne, vil han bli vår tids Daniel Ellsberg, skriver Wikileaks på sin Twitter-side tirsdag.

Ellsberg ble berømt da han i 1971 offentliggjorde de såkalte Pentagon-papirene, et hemmeligstemplet dokument som viste hvordan USA hadde engasjert seg i Vietnam fra 1945 til 1967.

Dokumentene avslørte hvordan USAs myndigheter hadde løyet om sitt militære nærvær i Indokina, og påviste blant annet hvordan president Johnsons fremste argument for å fortsette krigen i Vietnam var for å «unngå et pinlig tap».

Twitter: @ronneberg