Verden

Usikkert valgresultat baner vei for vold og demonstrasjoner

Demonstranter i Philadelphia tok onsdag til gatene med krav om at alle stemmer telles.

– Stopp tellingen, ropte Trump-supportere ikledd røde capser utenfor stemmelokalene. Samtidig tok demonstranter til gatene med motsatt krav i flere deler av landet.

  • Gina Grieg Riisnæs
    Journalist

– Gå til stemmelokalene. Følg nøye med.

Med disse ordene oppfordret Donald Trump supporterne sine til å være på vakt under presidentvalget. Etter at klokken slo midnatt tirsdag kveld har tellingen pågått i et av landets tetteste presidentløp på mange år. Torsdag formiddag ligger Joe Biden i ledelsen med 253 valgstemmer. Trump ligger bak med 213.

Det har ikke falt i god jord hos sistnevnte, ei heller hos velgerne hans. Nå følger flere Trumps oppfordring.

«Stopp tellingen»

En gruppe mennesker møtte opp utenfor et lokale i Phoenix, Arizona hvor stemmer fremdeles telles. Hele landet ser nå mot staten som ett av stedene hvor kampen om Det hvite hus kan avgjøres. Med Biden i ledelsen ligger han an til å vinne valget om han kaprer staten, skriver The Washington Post.

Ikke siden 1996 har Arizona fått blått flertall.

Trump-supportere møtte opp utenfor et lokale i Phoenix hvor stemmene fremdeles teller. De krever at tellingen stopper.

Både nyhetsbyrået AP og Fox News var tidlig ute med å kåre Biden til vinner, mens fire andre TV-stasjoner i USA ennå ikke har kåret noen vinner.

Det har vakt ramaskrik blant Trumps følgere.

– Fox News suger! ropte tilhengere iført «Make America great again»-capser, utenfor stemmelokalet i Phoenix.

Angivelig skal de ha forsøkt å komme seg inn i lokalet. Videoer på Twitter viser at enkelte lyktes før de ble vist ut igjen på fredelig vis. Representanter fra begge partiene var til stede i lokalet for å observere tellingen, melder AP.

I Detroit, Michigan, har lignende protester funnet sted. En gruppe mennesker møtte opp utenfor stemmelokale kort tid etter at AP spådde at Biden ville vinne staten.

De krever at tellingen stoppes, ifølge flere nyhetsbyråer.

Les også

Strid om opptellingen. Beskyldninger om fusk. Valget 2020 kan rive et allerede splittet land i to.

For og mot

Motdemonstranter møtte opp i både Phoenix og Detroit med motsatt bønn. De krever at alle stemmene telles. I flere amerikanske byer har demonstranter demonstrert med samme budskap etter valgnatten.

I flere byer demonstrerte folk og krevde at alle stemmene telles. Her i Philadelphia på onsdag, etter tirsdagens valg.

Innbyggere i Philadelphia og New York marsjerte søndag kveld med «hver stemme teller»-plakater. Også utenfor Det hvite hus troppet demonstranter opp.

De aller fleste demonstrasjonene har vært fredelige. Men enkelte steder har det vært vold og plyndring.

Butikkvinduer er knust etter at demonstrasjoner for og mot Trump utartet i Portland i Oregon. Minst ni personer ble arrestert, ifølge politiet. Inkludert en som kastet en molotovcocktail.

Flere demonstranter i Portland ble arrestert etter sammenstøt med politiet.

Politiet skal ha beslaglagt en rifle, ammunisjon, en kniv, hammere og fyrverkeri. Det melder lokalavisen Oregon Live.

En demonstrant i Portland vandrer rundt med AK-47 rifle og banjo.

Og det var langt fra den eneste demonstrasjonen som fant sted i Oregon i går. En gruppe mennesker samlet seg i fredelig protest mot rasisme, kun et par kvartaler unna der førstnevnte fant sted.

Det er ikke nytt at Portlands innbyggere tar til gatene. Der har folk demonstrert mot politivold siden drapet på George Floyd før sommeren.

Tidligere i høst sendte president Trump inn nasjonalgarden for å slå ned på de voldelige sammenstøtene i byen. Han truet også med å kutte økonomisk støtte til det han omtalte som «anarkistbyer».

Portlands borgermester Ted Wheeler har vært sterkt kritisk til presidentens innblanding. Statens guvernør Kate Brown vurderer likevel å sende inn Oregon National Guard for å slå ned på uroligheter som kan oppstå etter valget.

Frykter mer vold

Frykten for voldelige demonstrasjoner var delt av mange foran skjebnedagen tirsdag denne uken. Nyheter om at stadig flere skaffer seg våpen, har bidratt til uroen.

I oktober gjennomførte FBI hele 3,3 millioner bakgrunnssjekker for kjøp av skytevåpen. Det var nesten en halv million flere enn i september. Og en økning på 38 prosent fra samme tid i fjor, skriver Forbes.

Trump-supportere protesterer utenfor stemmelokalet i Phoenix. I bakgrunnen står to motdemonstranter.

Det er langt fra sikkert når det er klart hvem som vinner presidentvalget. Flere frykter derfor at demonstrasjonene trappes opp i den kommende tiden. Selv om Biden ligger i ledelsen torsdag morgen, har Trump varslet at han vil kreve ny telling i flere stater.

Onsdag sendte den sittende presidenten søksmål til statene Georgia, Pennsylvania og Georgia, meldte AP. Begrunnelsen er mangel på innsyn i stemmetellingen.

Med det er grunnen lagt for at det kan ta lang tid før valgresultatet er klart. Særlig om saken ender opp i høyesterett.

Les også

Trump: Til søksmål for å stoppe stemmetelling. Krever omtelling i vippestater. Slik kan det foregå.

Les også

Meningsmålingene glipper igjen: – Minner forbannet mye om valget i 2016

Les mer om

  1. USA-valget 2020
  2. USA-valg 2020
  3. Donald Trump
  4. Joe Biden
  5. Vold
  6. Protest