Verden

Erdogan stempler Macron som mentalt syk. Samtidig blir franske varer boikottet i stadig flere land

President Erdogans nye utfall om den mentale helsen til president Macron har ført til full krise mellom Frankrike og Tyrkia.

Lørdag viste unge og eldre sitt sinne mot president Emmanuel Macron og Frankrike i den tyrkiske storbyen Istanbul. Frankrike er nå utsatt for en ny bølge sinne fra muslimer. I går var det også demonstrasjoner i Gaza, mens det har dukket opp boikottaksjoner i flere land. Bakgrunnen er president Macrons oppgjør med islam etter at en fransk lærer ble drept for å ha brukt Mohammedkarikaturene i undervisningen.
 • Thomas Olsen
  Journalist
 • NTB
Nyhetsbrev Få oversikten med vårt nyhetsbrev om Ukraina

Frankrike kaller hjem ambassadøren i Ankara etter at Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan ba president Emmanuel Macron få sjekket sin psykiske helse.

Erdogans sarkastiske uttalelser kom etter Macrons taler om islam og islamsk ekstremisme i kjølvannet av drapet på læreren Samuel Paty. Ifølge Erdogan må Macron ha et problem med islam så lenge han forsvarer retten til å vise karikaturer av muslimenes profet Muhammed.

– Hva kan du si om et statsoverhode som behandler millioner av medlemmer fra ulike trosretninger på denne måten: Først og fremst, få sjekket den mentale tilstanden, sa Erdogan i en TV-sendt tale lørdag.

– Pisker opp hat

Frankrikes utenriksminister Jean-Yves Le Drian anklager Tyrkia for å forsøke å piske opp hat mot Frankrike. Han mener det er uakseptabel oppførsel fra en Nato-alliert.

– Den tyrkiske regjeringens hatefulle, ærekrenkende propaganda mot Frankrike avslører et ønske om å piske opp hatet mot oss og midt iblant oss, sier Le Drian.

Han uttrykker også skuffelse over at Tyrkia har unnlatt å fordømme drapet på Paty og uttrykke solidaritet med Frankrike i ettertid.

Etter å ha skapt full diplomatisk krise etter uttalelser om Macrons mentale helse på lørdag, gjentok den tyrkiske presidenten, Recep Tayyip Erdogan utfallene søndag under en TV-sent tale for partimedlemmer i provinshovedstanden Malatya, øst i landet.

Erdogan gjentar: – Macron har mistet grepet

Søndag kom Erdogan med nye utfall mot president Macron, melder Reuters.

– Personen som leder Frankrike har mistet grepet. Han går rundt og kritiserer Erdogan dagen lang. Pass på deg selv først og følg med på hvor du er på vei. Som jeg sa i Kayseri i går, han er et tilfelle og bør få sjekket sin mentale tilstand, sa den tyrkiske presidentene i en TV-sendt tale i byen Malatya øst i Tyrkia.

Frankrikes president Emmanuel Macron bør få undersøkt sin mentale helse, mener Tyrkias president. Han har mistet grepet, gjentok Erdogan søndag.
Les også

Halshuggingen bekrefter ytringsfrihetens krise

Bakgrunnen for Erdogans kraftige svertekampanje er Macrons islamkritikk etter drapet på læreren Samuel Paty, som hadde vist frem Mohammed-karikaturene i undervisningen. Tidligere denne måneden beskrev Macron islam som en religion som er i krise over hele verden.

Men den hatske krisen mellom de to Nato-landene Frankrike og Tyrkia handler også om andre konflikter, som Libya, tyrkisk oljeleting i Middelhavet og konflikten om Nagorno-Karabakh.

EU-refs

Søndag langet EUs utenrikssjef Josep Borrell ut mot Tyrkias president etter uttalelsene om Macrons mentale tilstand.

–Tyrkia bes om å slutte med denne farlige konfrontasjonsspiralen, skriver han på Twitter søndag.

Samtidig kommer det kritikk og protester mot Frankrike fra den arabiske verden.

Søndag ble Macron anklaget av Pakistans statsminister Imran Khan for å angripe islam og så splid. Han viser blant annet til Macrons uttalelse om at Paty ble drept fordi «islamister vil ha vår fremtid».

Les også

Frankrike-terroren: Drapsmann kontaktet far som sto bak kampanje mot læreren

Boikott av franske varer

Macrons krig mot islamsk ekstremisme har også skapt flere boikottaksjoner av franske varer i flere arabiske land.

I Kuwait har flere handelsforeninger sørget for at franske varer nå er fjernet fra butikkhyllene, melder Reuters.

Lederen for det største dagligvarekooperativet med rundt 70 butikker, Fahd Al-Kishti, uttaler til Reuters at de har fjernet alle franske varer som en reaksjon på «gjentatte fornærmelser mot profeten».

I Saudi-Arabia, som regnes for å være den største økonomien i Midtøsten, ulmer det også i antifranske kampanjer. En emneknagg som oppfordrer til boikott av den franske kjøpesenterkjeden Carrefour, var søndag den nest mest brukte på internett og i sosiale medier i landet.

Les også

 1. Ja, det er frykt knyttet til å publisere Muhammed-tegninger | Trine Eilertsen

 2. Politiet beklager egen oppførsel overfor Kongsberg-mann som hengte opp plakater med Muhammed-karikatur

 3. Islamisme-kritiker: – Må noen bli halshugget i Norge før politikerne våkner?

Les mer om

 1. Islam
 2. Frankrike
 3. Tyrkia
 4. Recep Tayyip Erdogan
 5. Emmanuel Macron
 6. Konflikt
 7. Boikott