Verden

Utryddet mus oppdaget på australsk øy

En australsk mus som forskere har trodd har vært utryddet i over 100 år, viser seg å leve på øya Faure Island utenfor Australias vestkyst. Der har den et annet navn.

Den var ikke utryddet likevel. Men arten Gould's mouse var kjent under et annet navn (Shark Bay mouse) på øya der den fortsatt lever.
 • NTB-TT

Arten Gould's mouse levde over hele Australia lenge før europeiske bosettere dukket opp på 1600-tallet. Men siden ingen har sett spor etter den lille musen siden 1895, har forskere antatt at den er utryddet.

Det var inntil forskere ved Australian National University oppdaget en gruppe mus på øya Faure Island, som ligger utenfor kysten ved delstaten Western Australia.

På øya er den kjent under et annet navn, Shark Bay-musen, ifølge en forskningsartikkel i tidsskriftet Proceedings of the National Academy of Sciences.

Forskerne klarte imidlertid å knytte Gould's mouse til musene på øya gjennom gamle prøver tatt i New South Wales og Victoria, hele 4000 kilometer fra Shark Bay.

– Det er en stor avstand, så jeg ble overrasket over at de to artene i utgangspunktet er den samme arten, sier Emily Roycroft, som ledet forskerteamet, i rapporten.

Det antas at en liten gruppe av arten holdt til på øya da den fremdeles satt sammen med fastlandet for tusenvis av år siden og har holdt seg der siden.

 1. Les også

  Blod fra dette dyret brukes for å produsere koronavaksine. Nå trues det av utryddelse.

 2. Les også

  Vi satser på vindmøller, elferger og kortreist mat. Men klimaeffekten vil verden først oppleve om noen tiår.

 3. Les også

  Hver flekk er saumfart. Bomber, søppel og veier er fjernet. Nå tar naturen over ryddejobben på Dovrefjell.

 4. Les også

  Minst 1,7 millioner virus venter i naturen. Halvparten kan gjøre oss syke.

 5. Les også

  Tusener av norske niser dør i fiskegarn. Kan de reddes?

Les mer om

 1. Australia