Iransk journalist henrettet

Journalist Ruhollah Zam snakket under rettssaken i Tehran i juli i år.
  • NTB

Iran har henrettet journalisten Ruhollah Zam, som spilte en viktig rolle under protestene mot landets regimet i 2017.

Zam levde tidligere i eksil i Frankrike og ble pågrepet i oktober i fjor etter at han under uklare omstendigheter hadde vendt tilbake til Iran.

Ble lokket tilbake

Den iranske Revolusjonsgarden hevdet at det var iranske etterretningsagenter som lokket ham tilbake til Iran og beskrev det som en «sofistikert og profesjonell» operasjon.

Iransk fjernsyn omtalte pågripelsen som iranske agenters seier over vestlige etterretningstjenester og hevdet at Zam sto i ledtog med fransk, amerikansk og israelsk etterretning, noe han benektet.

I juni i år fant en iransk domstol ham skyldig i å være «kontrarevolusjonær» og dømte ham til døden.

Skrev om korrupsjon

Zam drev tidligere nettstedet Amad News og hadde også sin egen Telegram-kanal der han ifølge dommen oppmuntret og oppildnet til de omfattende demonstrasjonene som pågikk i Iran rundt årsskiftet 2017/2018.

Protestene var rettet mot korrupsjon og de store økonomiske problemene som vanlige iranere opplever.

Telegram stengte kanalen etter at iranske myndigheter klaget på at den spredte informasjon om hvordan man kunne lage brannbomber.

Zam var sønnen til en sjiamuslimsk skriftlærd, Mohammad Ali Zam, som regnes som reformvennlig og satt i den iranske regjeringen på begynnelsen av 1980-tallet.

For tre år siden skrev han et brev der han tok avstand fra sønnens virksomhet. Brevet ble publisert av iranske myndigheter i juli 2017