ICC-aktor ber om full gransking av krigsforbrytelser i Ukraina

Et bredt spekter av krigsforbrytelser er antagelig begått i Ukraina siden 2014, ifølge påtalemyndigheten ved Den internasjonale straffedomstolen i Haag (ICC).

En mann minnes ofrene for sammenstøt med ukrainske sikkerhetsstyrker på Maidan-plassen i Kiev, på sjuårsdagen 21. november for utbruddet av demonstrasjonene.

Hovedanklager Fatou Bensouda i ICC ber om en full etterforskning av anklagene nå som forundersøkelsene er fullført.

Bensoudas kontor har nå konkludert med at det er rimelig grunn til å tro at krigsforbrytelser og forbrytelser mot menneskeheten er begått i Ukraina.

– Mitt kontor har videre funnet at disse forbrytelser, begått av ulike parter i konflikten, også er alvorlig nok til å berettige etterforskning fra mitt kontor, både i kvantitativ og kvalitativ forstand, heter det i en uttalelse fredag kveld.

Demonstrasjoner

Undersøkelsene startet alt i 2014 da Ukrainas regjering ga grønt lys til at ICC kunne se på påståtte forbrytelser under de EU-vennlige Maidan-demonstrasjonene. De toppet seg da den prorussiske presidenten Viktor Janukovitsj ble styrtet i februar 2014.

De voldsomme sammenstøtene i sentrum av Kiev i februar 2014 kostet over 100 menneskeliv.

Ukraina, som ikke er medlem av ICC, ga siden Bensouda tillatelse til å utvide undersøkelsene til også å omfatte krigen som brøt ut øst i landet.

Les også

Han støttet Russland i alt, men ble skuffet. Nå risikerer Aleksej friheten hver dag.

Nedskutt passasjerfly

Flere tusen mennesker er blitt drept siden prorussiske militser i Øst-Ukraina gikk til kamp med krav om uavhengighet i 2014. Konflikten har vart i flere år og ført til en dyp kile i forholdet mellom Moskva og Vesten.

Malaysia Airlines' passasjerfly med 298 mennesker om bord i juli 2014 ble skutt ned under krigen om Donbass. Alle ble drept. Ifølge nederlandsk påtalemyndighet ble raketten avfyrt fra et område kontrollert av prorussiske opprørere, som fikk støtte fra Russland.

298 mennesker ble drept da Malaysia Airlines MH17 ble skutt ned i 2014.

Russiske myndigheter har benektet enhver befatning med nedskytingen.

Mange på flukt

Ukrainske regjeringsstyrkers pågående krig med separatistene har krevd rundt 13.000 menneskeliv. 1,5 millioner mennesker er drevet på flukt.

Russlands president Vladimir Putin og hans ukrainske motpart Volodymyr Zelenskyj ble i desember i fjor enige om en rekke tiltak for å gjenoppta fredsprosessen i Ukraina.