Verden

Påstand om 30 års fengsel for nordmenn i Bolivia

COCHABAMBA (Aftenposten.no): Statsadvokat Claudia Mancilla varslet i sin prosedyre mandag at hun vil legge ned påstand om strenge straffer og be retten om å bruke en bestemmelse som forhøyer straffen med 1/3.

Stina Brendemo Hagen (nærmest kamera) og Madeleine Rodriguez vet at oppgjørets time nærmer seg, men smilte likevel til fotografene. Foto: HANS O. TORGERSEN

  • Video:
    Aftenposten.no følger saken fortløpende fra rettssalen i Cochabamba, Bolivia.

I BOLIVIA

Hans O. Torgersen

Aktor Claudia Mancilla har varslet at hun vil legge ned påstand om 30 års fengsel Augusto Toro-Blacutt og Madeleine Rodriguez, og 20 års fengsel for Stina Brendemo Hagen.

Madeleine Rodriguez var tydelig preget etter å ha hørt påstanden.

— De sa at hvis vi hjalp dem, ville vi få mindre straff, men hva skjer? sier Rodriguez til Aftenposten.no.

I utgangspunktet har saken en strafferamme på 25 års fengsel, men aktor har bedt om at det brukes en bestemmelse som forhøyer straffen med en tredjedel. Siden maksimumstraffen i Bolivia er 30 år, vil dette bli aktors påstand for Toro-Blacutt og Rodriguez.

Brendemo Hagen får en påstand om 15 års fengsel - i tillegg til en tredel, altså i praksis 20 års fengsel.

- Vi vil at de tiltalte skal dømmes for å ha vært del av et kriminelt nettverk, noe som øker strafframmen med 1/3, sa statsadvokat Mancilla før hun la ned påstanden.

Rettssaken mot de tre norske statsborgerne i Bolivia ble fredag etter lunsj utsatt til mandag klokken ti lokal tid, 16 norsk tid.

Nok fakta på bordet

På spørsmål om hva statsadvokaten Claudia Mancilla forventet at retten kom frem til, svarte hun følgende til Aftenposten etter at retten var hevet for lunsjpause:

— Stina kommer til bli dømt til 15 år, mellom 25-30 for de andre, 30 år Augusto.

— Vi presenterte nok fakta til å få dem dømt.

Aktor holdt i dag sin avslutningsprosedyre.

— Smuglingen var organisert som et kriminelt syndikat, sa statsadvokaten da hun viste frem en oversikt over de tiltalte, på en skjerm som tilhørere og presse ikke kan se.

Antatt hovedmann: Augusto Toro-Blacutt. FOTO: HANS O. TORGERSEN Foto: Torgersen Hans O

Brukte mye penger

— De tre norske jentenes opphold i Bolivia varte bare i 22 dager og utgiftene oversteg 20.000 dollar, sa statsadvokaten.

Hun fortalte også at prisen for kokain i Bolivia er 3.000 dollar pr. kilo, og at prisen i Norge er 50-60.000 dollar.

Det er ventet at dom i saken kan falle i dag eller i morgen. Madeleine Rodriguez (23), Stina Brendemo Hagen (19), Augusto Toro-Blacutt (24) og Alex Ramiro Periera Blacutt (44) er de sentrale tiltalte i saken om forsøket på smugling av 22,5 kilo kokain i mai 2008.

Toro-Blacutt er av politiet utpekt som hovedmann i smuglingsforsøket, og er også siktet i en annen stor narkosak. Hans norske kjæreste (22) er også tiltalt i saken.

SMS-bevis

Det skal ha vært Toro-Blacutts kjæreste som sendte en tekstmeldling til Rodriguezs mobiltelefon etter at de tre jentene var pågrepet.

— Dette er et viktig bevis. Beskjeden fra henne var «bruk penger, sex, alt du kan», sa statsadvokaten i prosedyren.

Aktor går også gjennom alle pengeoverføringene fra Norge til Bolivia, og peker spesielt på et en av de som er tiltalt i Norge har sendt penger til Toro-Blacutts onkel, Alex Ramiro Periera Blacutt.

— Han har sendt penger til Blacutt, som sier at han ikke kjenner ham.

Utfordring

Aktoratet legger vekt å at det er uvanlig i Bolivia at andre enn de som transporterer narkotikaen blir tiltalt, og at det har vært en utfordring for politi og påtalemyndighet å klare å fnne bakmennene.

Statsadvokat Claudia Mancilla har nå overtatt prosedyren, og hun trekker blant annet frem spørsmålet om hvorfor de norske jentene skulle reise hjem vi Cochamamba. De var i Santa Cruz, reiste til Cochabamba, skulle så ta fly derfra tilbake til Santa Cruz og så til utlandet.

- Hvorfor? Fordi narkotikakontrollen er mye dårligere i Cochabamba, og når man er i transitt i Santa Cruz, blir ikke bagasjen kontrollert så nøye, sa Mancila.

Les også

  1. Se kokainbeslaget i Bolivia

  2. Stinas mor: Sendte ikke penger til Augusto

  3. Kokain-saken forsinket - advokater bøtelagt