Verden

Svart boks fra EgyptAir-vraket funnet

Franske etterforskere bekrefter det er fanget opp signaler fra ferdskriveren til det styrtede EgyptAir-flyet.

EgyptAir-flyet forsvant på vei fra Paris til Kairo med 66 mennesker ombord.
  • Ingeborg Moe
    Ingeborg Moe
    Journalist

– Signalet fra ferdskriveren har blitt oppfanget, sier Remi Jouty i det franske etterforskningskontoret som deltar i søket.

Det var det franske marinefartøyet Laplace som fanget opp signalet.

Etterforskere har jobbet iherdig for å finne de to viktige databeholderne – ferdskriveren som registrerer alle tekniske data om flyets bevegelser – og taleregistratoren som tar opp alt som sies i cockpit. Dette er de såkalte svarte boksene, som kan gi svar på hva årsaken til styrten var.

Ferdskriveren har bare nok batterikapasitet til å sende fra seg signaler i fire eller fem uker til.

Kan gi svar

Det var det franske marinefartøyet Laplace som fanget opp signalet. Bekreftelsen fra den franske marinen kom flere timer etter at egyptiske myndigheter først opplyste at et signal som trolig kom fra det styrtede EgyptAir-flyet, trolig var fanget opp.

Det franske nyhetsbyrået AFP meldte først onsdag ettermiddag at en av boksene var funnet, men presiserte senere at det er signaler fra boksen som er fanget opp.

Et spesialskip fra et privat selskap som er hyret inn for å berge databoksene, var onsdag på vei til området.

3.000 meters dybde

Skipet har undervannsroboter om bord som kan dykke ned til vraket og hente opp deler. Det skal være på plass på stedet i løpet av en uke.

– En stor leteinnsats er i gang for å finne de to boksene og forberede en redning, uttaler egyptiske myndigheter.

Havet er mellom 2.400 og 3.000 meter dypt i søkeområdet. Franske luftfartsmyndigheter har tidligere sagt at flyet sendte ut automatiske signaler etter at det ble oppdaget røyk i kabinen og en feil i en kontrollenhet noen minutter før flyet forsvant fra radaren. 

Boksene, som inneholder flyets ferdskriver og taleregistrator, kan gi svar på hva årsaken til styrten var.

EgyptAir-flyet styrtet i Middelhavet med 66 mennesker om bord 19. mai på vei fra Paris til Kairo. Flyet forsvant fra radaren mens det fløy over Middelhavet.

Tidligere onsdag opplyste egyptiske myndigheter at et fransk marinefartøy hadde plukket opp signaler som kan stamme fra det styrtede EgyptAir-flyet.

Les også

  1. Kan en voldsom brann ha fått EgyptAir til å styrte?

  2. Etterforskere: Eksplosjon om bord på EgyptAir-flyet avvises

Les mer om

  1. Middelhavet
  2. Kairo