Verden

Fallujas flyktninger vitner om vaklende IS-styre

I Flyktninghjelpens leire utenfor Falluja får irakiske familier som unnslapp IS-bastionen, spise ris for første gang på to år.

Sivile som flyktet fra kampene rundt Fallujah, fotografert i en leir i utkanten av den irakiske byen forrige uke. Foto: Reuters / NTB scanpix
  • NTB

– Jeg har drømt om dette. Jeg var usikker på om ris fantes lenger, så da jeg så denne tallerkenen, kunne jeg ikke tro det, sier den eldre kvinnen Nasra Najm til nyhetsbyrået AFP.

Hun deler et rismåltid med sin datter og barnebarn i et nylig oppsatt telt i en flyktningleir rundt tre mil utenfor byen som nå er gjenstand for voldsomme kamper mellom IS og irakiske styrker.

Les også

Slik overlever barna i Syrias beleirede byer

Familien sitter på et teppe av bobleplast i den sviende heten etter å ha nådd leiren i Amiryiat al-Falluja tolv timer tidligere. De gikk til fots store deler av natten for å unnslippe IS.

50.000 fanget

Ekstremistene, som tidligere ikke har nølt med å bruke sivile som såkalte menneskelige skjold, har innført portforbud og utplassert snikskyttere for å hindre sivile i å flykte.

Fortsatt er over 50.000 mennesker fanget inne i den beleirede byen, uten mulighet til å komme seg ut. De som har flyktet siden offensiven mot IS startet for en drøy uke siden, kommer fra utkanten av Falluja.

Les også

Sultkrise i Fallujah: IS gir bare mat til støttespilllere

– Barna ler av glede når de får sitt første ordentlige måltid med ris og rent vann, sier norske Becky Bakr Abdulla, mediekoordinator i Flyktninghjelpen.

Rundt 80–90 familier har daglig kommet til leirene fra området rundt byen telefon, forteller hun på telefon til NTB fra provinsen Anbar, der Falluja ligger.

Risikerte alt

Over 3000 mennesker får nå mat og tak over hodet av Flyktninghjelpen i leirene sør for byen. Etter at irakiske sikkerhetsstyrker mandag rykket inn i selve byen, har sultne og utslitte sivile fortsatt å strømme til.

Les også

Første forsyning med nødhjelp fremme i beleiret by

Sivile som flyktet fra hjemmene sine på grunn av kampene rundt Fallujah, fotografert i utkanten av den irakiske byen forrige uke. Foto: Reuters / NTB scanpix

– Jeg bestemte meg for å risikere alt. Enten skulle jeg berge barna mine, eller dø med dem, sier 40 år gamle Ahmad Sabih til AFP.

Det er ventet at flyktningstrømmen vil øke utover uka, men Flyktninghjelpens ressurser er begrenset.

Ber om hjelp

Organisasjonen ber givere og verdenssamfunnet om mer støtte for å kunne hjelpe Falluja-flyktningene, spesielt med rent vann.

– Når jeg møter disse familiene, er de utrolig lettet og glade for at de nå er i trygghet – som de selv sier. I mine øyne er ikke Anbar trygt i det hele tatt, men for dem er det et mirakel at de har klart å komme seg ut., sier Abdulla.

Sivile som flyktet fra kampene rundt Fallujah, fotografert i en leir i utkanten av den irakiske byen forrige uke. Foto: Reuters / NTB scanpix
Les også

Fire tegn på at Falluja er starten på slutten for IS

De internt fordrevne irakerne bærer på historier som gir innblikk i de grufulle forholdene for dem som fortsatt er igjen i Falluja, en by som i stor grad har vært avskåret fra omverdenen i lang tid.

Sultalarm

Irakiske regjeringsstyrker har høstet internasjonal kritikk for å nekte å slippe forsyninger inn til befolkningen. IS-krigerne avspiste befolkningen med små rasjoner, mens de beholdt den gode maten selv, forteller Rasmiya Abbas, en svartkledd, eldre kvinne som holder sitt fem dager gamle barnebarn i armene.

Sjiamuslimske militskrigere og irakiske sikkerhetsstyrker avfyrer artilleri under sammenstøt med IS-krigere i utkanten av Falluja søndag. Foto: Alaa Al-Marjani / Reuters / NTB scanpix
Les også

USA hevder å ha drept IS-leder i Fallujah

Allerede for flere måneder ble det slått sultalarm, og i flyktningleirene forteller sivile de samme historiene om mangel på ris og brød.

– Vi var nødt til å male daddelsteiner for å lage mel. Det er veldig surt, ingen ønsker å spise det, forteller Madiha Khudhair, som sitter med sine to døtre i et tomt telt.

Les mer om

  1. Krigen i Irak og Syria
  2. Den islamske staten (IS)