Verden

Henrettelsen til dødsdømt norsk statsborger er utsatt på ubestemt tid

Kun timer før den dødsdømte 54 år gamle norske statsborgeren skulle henrettes i Somaliland, fikk han beskjed om at den er utsatt.

 • NTB

– Han er naturlig nok veldig sliten, men samtidig veldig lettet og glad for at den planlagte henrettelsen er utsatt på ubestemt tid, sier hans norske bistandsadvokat Farid Bouras i Advokatfirmaet Elden til Dagbladet lørdag.

– Vi har ikke fått garantier for at den planlagte henrettelsen er endelig avlyst, fortsetter han.

Mannen som har bodd i Norge de siste 25 årene og har adresse i Oslo, ble dømt til døden for overlagt drap i Somaliland onsdag. 54-åringen hevder han ble angrepet på gaten uten forvarsel og forsvarte seg.

Torsdag fikk hans familie melding om at han skal henrettes ved skyting lørdag.

– Vi er selvfølgelig lettet da den planlagte henrettelsen av pappa ble utsatt. Vårt håp er at norske myndigheter presser på for å få stoppet dødsdommen. Håpet er at norske myndigheter engasjerer seg like mye for pappa som de gjorde for de to mennene som ble arrestert i Kongo. Pappa forsvarte seg da han uten grunn ble angrepet, sier en av 54-åringens sønner.

Bouras har de siste dagene sittet i telefonsamtaler med myndighetene i Somaliland for å forhindre at dødsstraffen skulle fullbyrdes.

– Han er svært glad for at norske medier og etter hvert norske myndigheter har engasjert seg og lagt press på myndighetene i Somaliland, sier han.

Utenriksdepartementet har gitt beskjed til Somaliland om at de forventer at dødsdommen ikke fullbyrdes. Fredag hadde UD et møte med en representant fra Somaliland.

– Vi ga i møtet tydelig beskjed om at dødsstraffen er uakseptabel og ikke må fullbyrdes, og at nordmannen må få tilgang til de ordinære rettsprosessene, sa utenriksminister Ine Eriksen Søreide (H) samme dag.

Les mer om

 1. Somaliland
 2. Dødsstraff

Relevante artikler

 1. POLITIKK
  Publisert:

  Utenriksministeren i Somaliland forsikrer at nordmann ikke blir henrettet umiddelbart

 2. VERDEN
  Publisert:

  Fikk giftsprøyte i natt. Trump vil henrette flere før Biden overtar.

 3. LANGRENN
  Publisert:

  Hastemelding endret planen: Nå får Didrik følge kjæresten til Finland

 4. FOTBALL
  Publisert:

  Brøndby ville bli hjemme - «visste» at Vålerenga-kampen ville bli utsatt

 5. POLITIKK
  Publisert:

  Siv Jensen vil ha regjeringen på banen i den nye karikaturstriden

 6. FOTBALL
  Publisert:

  Rørt Berntsen etter storseieren: – Vi skylder Bjarne mye