Koleraen har nådd Port-au-Prince

Ett tilfelle bekreftet. 100 mistenkte tilfeller. Tre millioner potensielle ofre i Haitis hovedstad.

Helsemyndigheter bekrefter et tilfelle av kolera i hovedstaden Port-au-Prince. Her en ung jente som tørker klær i ruinene etter jordskjelvet i januar.
  • Kristine Grue Langset

Koleraepidemien har spredd seg til Haitis hovedstad. De nær tre millioner innbyggerne i Port-au-Prince står i fare for å få infeksjonssykdommen, skriver nyhetsbyrået AP.

Halvparten av byens innbyggere bor under vanskelige sanitære forhold, i teltleire, etter jordskjelvet den 12. januar i år.

Bekreftet hos gutt 3 år

Helsemyndigheter sier til byrået at en tre år gammel gutt, som har oppholdt seg utenfor byen, testet positivt for kolera mandag. I tillegg venter myndighetene på testsvarene fra mer enn 100 andre mistenkte tilfeller av sykdommen.

Gutten ble testet etter å ha blitt brakt til Bernard Mevs/Project Medishare hospital i slutten av oktober. Da led han av alvorlig dehydrering, kvalme, oppkast og diaré.

Dr. Antonia Eyssallenne bekrefter overfor AP mandag at tester av gutten viser at han har bakterien vibrio cholerae 01, som forsårsaker sykdommen.

Stillestående vann, leire, mangel på søppelhåndtering og begrenset tilgang på sanitærmidler gjør leirene til et potensielt brennpunkt for kolerautbrudd.
Helsemyndigheter i Haiti

Uten kontakt med kolera-arnested

Ifølge helsemyndighetene har de fleste tilfellene av kolera vært knyttet til personer som nylig har vært i Artibonite-dalen, et jordbruksområde hvor mer enn 6400 av Haitis 8138 tilfeller av kolera er oppdaget.

Men gutten som nå har påvist kolera har ifølge familien ikke vært i kontakt med noen fra Artibonite-dalen, familien har ikke vært på reise i det hele tatt det siste året.

Siden oppdagelsen av sykdommen sent i oktober har koleraen spredd seg til halvparten av Haitis 10 administrative regioner. Mer enn 200 mennesker er blitt innlagt på sykehus i den vestlige regionen, hvor Port-au-Prince ligger. Men inntil nå er det ikke blitt bekreftet noen tilfeller av kolera innenfor bygrensen.

Forverret av «Tomas»

På mindre enn tre uker kan titusener av mennesker ha fått sykdommen. Kolerautbruddet har tatt livet av minst 544 mennesker i Haiti, ifølge helsemyndighetene.

Myndighetene er bekymret for at flommen, som ble utløst av orkanen Tomas fredag og lørdag, kan ha forverret spredningen, siden smitte blant annet skjer ved inntak av vann og mat som har kommet i kontakt med avføring.

— Leveforholdene i hovedstadens leire etter jordskjelvet har blitt forverret som følge av stormen. Stillestående vann, leire, mangel på søppelhåndtering og begrenset tilgang på sanitærmidler gjør leirene til et potensielt brennpunkt for kolerautbrudd, sier helsemyndigheter mandag.

Første utbrudd

Det har ikke tidligere vært dokumentert kolera-tilfeller i Haiti.

Hvor kilden til koleraen kommer fra har vært gjenstand for debatt. En analyse fra U.S. Centers for Disease Control and Prevention knytter utbruddet i Haiti til et funn i Sør-Asia.

Helseeksperter, inkludert FN spesialutsending til Haiti, Paul Farmer, har bedt om en omfattende undersøkelse som kan gi svaret på hvorfra utbruddet oppsto.

En hyportese et at koleraen er blitt introdusert av FNs fredsbevarende styrker fra Nepal, et sørasiatisk land som er hardt rammet av sykdommen.

Nepalesiske FN-styrker oppholder seg på en base nær Artibonite-elven som er funnet å være forurenset av kolera.

En kvinne som lider av kolerasymptomer får behandling på St. Nicholas sykehus i Saint Marc, Haiti.
Stillestående vann er en smittekilde for kolera. De sanitære forholdene i leirene i Port-au-prince gjør dem til potensielle brennpunkt for utbrudd.
En frivillig ved sykehuset i Archaie i Haiti hjelper en kvinne som lider av kolerasymptomer.