Verden

USA stopper import fra Xinjiang grunnet tvangsarbeid

USA forbyr import av alle bomullsprodukter og tomater fra den kinesiske Xinjiang-provinsen. Årsaken er anklager om bruk av tvangsarbeid.

En gruppe mennesker står i kø inne på det Kina omtaler som et arbeidstreningssenter i Artux i Xinjiang-regionen på et bilde fra desember 2018.
  • Hilde Bjørhovde
    Hilde Bjørhovde
    Journalist

Det amerikanske importforbudet kommer på grunn av undertrykkelsen av den muslimske minoriteten uigurene, melder nyhetskanalen Bloomberg. Forbudet skal øke presset på Kina for å hindre tvangsarbeid.

USA hevder at Kina holder mer enn én million uigurer og andre etniske og religiøse minoriteter i interneringsleirer. Det kinesiske utenriksdepartementet avviser anklagene.

Menneskerettsgrupper og utenlandske eksperter har beskyldt Kina for omfattende overgrep mot den muslimske minoritetsgruppen uigurene i Xinjiang-provinsen.

Les også

Kina hevder at leirene blir tømt. Ferske satellittbilder viser at det stadig bygges nye.

– En form for moderne slaveri

«Tvangsarbeid er en form for moderne slaveri». «Made in China indikerer ikke bare varens opprinnelsesland. Det er en advarsel», sa Kenneth Cuccinelli til journalister onsdag. Han er en av toppene i det amerikanske departementet for innlandssikkerhet.

Forskjellige forbruksvarer vil bli holdt tilbake i amerikanske havner. Inkludert er tekstiler, tomater på boks og tomatsaus.

Også produkter som er laget i andre land, men bruker bomull og tomater fra Xinjiang-regionen, vil bli stoppet.

I desember publiserte det USA-baserte Center for Global Policy en rapport basert på kinesiske regjeringsdokumenter. I rapporten fremkommer det at flere hundre tusen uigurer ble tvunget til å plukke bomull for hånd. Det var statspålagt tvangsarbeid fra kinesiske myndigheter.

Bomull fra Xinjiang utgjør ca 85 prosent av Kinas produksjon og 20 prosent av verdensproduksjonen.

Ifølge CNBC innførte britene sanksjoner i går. De anklager Kina for å bruke uigurene i tvangsarbeid i Xinjiang-provinsen. Nå vil de fjerne dette fra britiske forsyningslinjer.

Les mer om

  1. Xinjiang
  2. uigurer
  3. Bloomberg
  4. USA