Ord er viktige, men tall forteller også mye om Trump

Mye er sagt om president Donald Trump, men tall forteller også mye om hans fire år i Det hvite hus.

I de fire årene som president har Donald Trump vært på golfbanen 315 dager og 418 dager på eiendommer han selv eier. Bildet er tatt på Trump National Golf Club 27. november.

Her følger noen av tallene som bidrar til å illustrere hva som har skjedd i USA under Trumps presidentperiode.

Over 19 millioner amerikanere har fått påvist koronasmitte, og tallet på døde nærmer seg 340.000 .

USA har nå 102 koronadødsfall pr. 100.000 innbyggere, nesten fem ganger så mange som gjennomsnittet i verden og 13 ganger flere enn Norge som har åtte.

Vaksiner på vei

Seks koronavaksiner er utviklet eller distribuert med støtte fra Trumps såkalte Operation Warp Speed.

To koronavaksiner, utviklet av Pfizer-Biontech og Moderna, er til nå hastegodkjent for bruk i USA.

Trump har gjentatte ganger lovet en ny helsereform, men har langt lagt frem null forslag til slik reform.

Tre nye dommere er utnevnt til høyesterett, der seks av de ni dommerne nå er konservative.

221 nye føderale dommere er utnevnt under Trump.

Les også

Dette må vi vite før vaksinen kan åpne samfunnet

Rekordstort budsjettunderskudd

Budsjettunderskuddet er i 2020 på rundt 27.000 milliarder kroner, det største i USAs historie.

Trumps skattelette i 2017 har bidratt til underskuddet, og det samme har nærmere 21.000 milliarder kroner i krisehjelp til dem som har mistet arbeidet og til bedrifter som sliter under pandemien.

Trump lovet også før han ble valgt å nedbetale USAs astronomiske gjeld, men den føderale gjelden har i stedet vokst og er nå på nærmere 240.000 milliarder kroner .

Gjelden overstiger dermed for første gang siden andre verdenskrig USAs samlede økonomi.

USAs handelsunderskudd med Kina sank med 19 prosent fra 2018 til 2019, og har sunket med ytterligere 15 prosent i årets ni første måneder.

Handelsunderskuddet med Kina ligger fortsatt på rundt 260 milliarder kroner i måneden.

Møter og avtaler

Donald Trump har under sin tid som president skrevet eller videresendt rundt 25.000 Twitter-meldinger, mange av dem med sterkt nedsettende karakteristikker av politiske motstandere og raus bruk av store bokstaver og utropstegn.

Trump har hatt tre personlige møter med Nord-Koreas diktator Kim Jong-un siden han overtok som president, uten at dette har resultert i noe gjennombrudd i forhandlingene om landets atomvåpenprogram.

Han har også som første amerikanske president anerkjent Jerusalem som Israels hovedstad og Israels annektering av de syriske Golanhøydene.

Trump har trukket USA ut av fire internasjonale avtaler – atomavtalen med Iran, Parisavtalen om klima, Open Skies-avtalen og INF-avtalen om atomvåpen.

Trump har lovet å bygge «en stor, nydelig» stålmur langs den 3.145 kilometer lange grensen mot Mexico, men bare 681 kilometer står ferdig, mesteparten i områder der det fra før var eldre grensegjerde som er skiftet ut.

Les også

Trump nekter å kritisere Putin for hackerangrepet. Her er syv andre ganger han valgte å ta Russlands parti.

Lover og målinger

Trump-administrasjonen har fjernet 82 lover som regulerer miljø og folkehelse de fire siste årene.

39 prosent av amerikanere har i gjennomsnitt ment at Trump har gjort en god innsats som president, viser meningsmålinger som er foretatt av NORC for AP de siste fire årene.

1 milliard fat olje og gass ble i 2019 pumpet opp fra føderale brønner, etter at Trump-administrasjonen åpnet for leting og utvinning i tidligere vernede områder.

Opprettet Space Force

Nærmere 340.000 amerikanere er døde av covid-19 og president Donald Trump har fått hard kritikk for sin håndtering av pandemien.

Under Trumps tid som president har det vært fire ulike fungerende forsvarsministre, og i 203 dager er det amerikanske forsvaret ledet av en forsvarsminister som ikke hadde Kongressens godkjenning.

USAs årlige forsvarsbudsjett har vokst med nærmere 1.200 milliarder kroner under Trump. President Barack Obamas siste forsvarsbudsjett var på drøyt 5.200 milliarder kroner, mens det siste budsjettet – som Trump rett nok nylig nektet å undertegne, men som Kongressen har vedtatt – lyder på 6.400 milliarder kroner.

Trump har opprettet én ny gren i det amerikanske forsvaret, Space Force.

Les også

Jobbattest fra Donald Trump: Lat, kjedelig, dum, gæern, slurvete og feig

Henrettelser og golf

Trump har gjeninnført praktisering av føderal dødsstraff etter 17 års opphør og ti dødsdømte er siden henrettet. Ytterligere tre står for tur før han forlater Det hvite hus 20. januar. Han henretter dermed flere enn noen annen president på 130 år.

USAs president har under sin tid i Det hvite hus skrevet eller videresendt rundt 25.000 Twitter-meldinger, mange av dem med sterkt nedsettende karakteristikker av politiske motstandere og raus bruk av store bokstaver og utropstegn.

De siste fire årene har han tilbrakt 315 dager på golfbaner og 418 dager på eiendommer han selv eier.