Verden

Trump tilhører risikogruppen: Mann på 74 år med fedme grad 1

Alder, kjønn og vekt gir grunn til bekymring for USAs president.

USAs president da han returnerte fra Minnesota natt til torsdag lokal tid. Fra fredag er 74-åringen i isolasjon. Foto: LEAH MILLIS / Reuters / NTB

 • Lene Skogstrøm
  Journalist

Stabssjefen i Det hvite hus, Mark Meadows, bekrefter at president Donald Trump har milde symptomer fra covid-19 etter at han testet positivt for koronavirus. Nå kappes ulike medier om å beregne risikoen presidenten har for å bli alvorlig syk og eventuelt dø av covid-19.

Sent fredag kveld norsk tid melder The New York Times at to kilder tett på presidenten beskriver at Trump har feber, tette luftveier og hoste. CNN melder også at Donald Trump har feber.

Risikofaktor: Alder

Presidenten er 74 år gammel. CNNs helsereporter Dr. Sanjay Gupta sa fredag morgen at de som er mellom 65 og 74 år har fem ganger så høy risiko for sykehusinnleggelse som unge voksne, ifølge US Centers for Disease Control and Prevention.

Risikoen for død er 90 ganger høyere.

Engelske The Telegraph skriver at 21 prosent av dem som har dødd av covid-19 i USA, har befunnet seg i alderssegmentet 64–74 år.

Financial Times setter også søkelys på presidentens alder: I denne aldersgruppen har 20 prosent av de smittede behov for sykehusinnleggelse.

Folk i midten av 70-årene har også rundt 5 prosent risiko for å dø når de blir smittet, sier eksperter avisen har snakket med. Dette tallet gjelder i land med et velfungerende helsevesen. USAs president har tilgang på fremragende hjelp.

Les også

Trump må avlyse valgkamp i vippestater

Risikofaktor: Kjønn

Eldre menn har også dobbelt så stor risiko for å dø av covid-19 som eldre kvinner, viser en kinesisk studie, ifølge The New York Times. Dette skal skyldes at menn har en svakere immunrespons enn kvinner.

Likevel er det mange menn på hans alder som har få symptomer, til tross for flere risikofaktorer, ifølge medisinske eksperter avisen har intervjuet.

Risikofaktor: Fedme

Overvekt er som kjent, også en risikofaktor. Og med en kroppsmasseindeks (KMI) på 30,5 ved siste helsesjekk, har han så vidt passert grensen fra overvekt til fedme. Fedme øker risikoen for sykehusinnleggelse, ifølge US Center for Disease Control (CDC).

Oddsen er likevel i presidentens favør, mente Gupta: – Det er 90–95 prosent sjanse for at han vil komme seg gjennom dette, sa han på TV-sendingen New Day.

Les også

Trump har møtt mange mennesker den siste uken. Det kan komme flere smittetilfeller.

Fordel: Ingen kjente kroniske sykdommer

Men ifølge CNN kjenner man ikke til om det er andre helsetilstander som gjør at han er i en høyrisikogruppe.

Ifølge den siste årlige legeundersøkelsen er det ingenting som tyder på at han har kreft, nyresykdom, diabetes eller andre kroniske sykdommer.

En CT-undersøkelse av hjertet i 2018 skal ha tydet på at han har noe plakk i årene og at det gradvis har bygget seg opp de siste årene.

Han har hatt et noe økende nivå av det «dårlige» kolesterolet LDL, til tross for at han står på kolesterolsenkende medisin.

Hvis han ikke har diabetes, høyt blodtrykk eller annen kronisk sykdom, vil han sannsynligvis ikke bli alvorlig syk, sier David Hui, direktøren for Senter for infeksjonssykdommer ved Universitetet i Hongkong til The New York Times.

Både president Trump, talspersoner for Det hvite hus og legen hans har de siste månedene sagt at presidenten er ved god helse.

Fox News er også optimistiske: Dr. Marty Makary, som uttaler seg om medisinske spørsmål til kanalen, anslår at det er 99 prosent sannsynlighet for at Donald Trump blir helt frisk uten noen form for behandling.

Men presidenten elsker cheeseburgere og trener visstnok ikke mye, bortsett fra å spille golf.

Medisinske eksperter er enige om at den neste uken vil bli kritisk når det gjelder å forutsi presidentens sykdomsforløp.

 1. Les også

  Joe Biden har testet negativt for korona

Les mer om

 1. USA-valget 2020
 2. Donald Trump
 3. Koronaviruset

USA-valget 2020

 1. VERDEN
  Publisert:

  Hvite kristne støttet Trump til det siste. Nå krever mange kirkeledere oppvask.

 2. DEBATT
  Publisert:

  Det er uetisk av psykologer og psykiatere å være tause om Donald Trump

 3. VERDEN
  Publisert:

  Trump fordømmer støttespillere som stormet Kongressen

 4. VERDEN
  Publisert:

  Washington stålsetter seg for spetakkel i gatene og forsinkelser i korridorene

 5. VERDEN
  Publisert:

  Trump ringte valgansvarlig i Georgia: – Han snakker som en mafiasjef

 6. VERDEN
  Publisert:

  Donald Trump var presidentkandidaten som lovet å bli en helt annerledes president. Det løftet holdt han.