Demonstrasjonene fortsatte etter portforbud i Louisville

Rundt 100 demonstranter trosset både portforbud og politi i Louisville i Kentucky. For andre kveld på rad protesterte de mot avgjørelsen i Breonna Taylor-saken.

Rundt 100 demonstranter trosset både portforbud og politi i Louisville i Kentucky og protesterte for andre kveld på rad mot avgjørelsen i Breonna Taylor-saken.

Portforbudet trådte i kraft klokken 21 lokal tid i den største byen i Kentucky i USA. Demonstrantene samlet seg ved en kirke i sentrum, og opprørspoliti stengte av gatene i nærheten.

Før demonstrasjonen ble demonstrantene oppfordret til å holde sammen og ta vare på hverandre dersom de ble møtt med maktbruk.

– Vi vil vise landet og verden hva vi mener, sa demonstrant Shameka Parrish-Wright.

Flere pågrepet

Kvelden og natten i forveien ble i alt 127 personer pågrepet i demonstrasjoner i byen.

Demonstrasjonene startet onsdag i Louisville og flere andre byer i USA. Det skjedde etter at ingen politibetjenter ble tiltalt for drapet på afroamerikanske Breonna Taylor. Hun ble skutt og drept i sin egen bolig i forbindelse med en politirazzia i vår.

Tre sivilkledde politifolk tok seg da inn i Taylors bolig på jakt etter narkotika. Kjæresten hennes skjøt og såret én av dem. Han forklarte senere at han handlet i selvforsvar og trodde det var kriminelle som brøt seg inn.

Politifolkene svarte med å skyte inn i boligen. Taylor ble truffet flere ganger. 

Ingen blir tiltalt for drap. Dette var fordi kjæresten skjøt først, ifølge riksadvokaten.

Demonstrantene reagerer nå på at ingen ble tiltalt for drap. En av betjentene ble tiltalt for å ha opptrådt farlig. Men det var fordi han skjøt mot naboleiligheten der det var folk hjemme.

  • Les mer om saken her:
Les også

Politimenn slapp unna drapstiltale. Da begynte amerikanere over hele landet å demonstrere.

Politiker pågrepet

Nye demonstrasjoner oppsto også torsdag i blant annet Philadelphia og Rochester i New York.

Politiet stengte av utgangene til kirken der demonstrantene samlet seg for å unngå å bli pågrepet for brudd på portforbudet. Det er ikke meldt om voldelige konfrontasjon mellom politiet og demonstrantene.

Flere ble likevel pågrepet, blant dem politikeren Attica Scott, som representerer Deomkratene i Representantenes hus i Kentucky. Politiet trakk seg etter hvert tilbake, og demonstrantene forlot stedet.

Flere demonstranter er pågrepet etter at er portforbud trådte i kraft i Louisville i Kentucky.
Demonstrantene samlet seg ved en kirke i sentrum, og opprørspoliti stengte av gatene i nærheten.
Demonstrantene samlet seg ved en kirke i sentrum, og opprørspoliti stengte av gatene i nærheten.

Ber om ro

Ordføreren i Louisville har innført portforbud i helgen, mens guvernøren i Kentucky har kalt inn delstatens nasjonalgarde til det som omtales som «begrensede oppdrag».

– Spørsmålet er åpenbart: Hva skal vi gjøre med denne smerten? Det er ingen enkle svar på det spørsmålet, sa ordfører Greg Fischer på en pressekonferanse.

Han oppfordret samtidig til ro etter at fredfulle demonstrasjoner onsdag ble voldelige. To politibetjenter ble onsdag kveld skutt og såret. Den demokratiske guvernøren, Andy Beshear, oppfordrer også til ro og orden og sier at «vold ikke kan rettferdiggjøres med vold».

Beshear sier han snakket med Donald Trump etter hendelsen og at presidenten tilbød å sende føderale styrker for å bistå. De to ble imidlertid enige om at politiets tilstedeværelse i byen og delstaten var på et «passende nivå».